Cyberoorlog bedreigt millenniumviering

LONDEN (reuters) - Wie dacht dat de millenniumbom in het ergste geval de verwarming voor een paar dagen zou doen uitvallen of de verkeerslichten zou doen flikkeren, moet goed opletten. Sommige militaire experts vrezen dat guerrillagroeperingen of terroristen, vermomd als millenniumbug, een aanval zullen lanceren op communicatienetwerken. In de Verenigde Staten kreeg de dreiging al een naam: ,,digitaal Pearl Harbour'', refererend naar de verrassingsaanval die de Japanners in december 1941 uitvoerden op de Amerikaanse marine.
Amerika's beste ,,cybercop'', Mi~chael Vatis van het FBI, waarschuwde vorige week dat buitenlandse ondernemingen die jaar 2000-oplossingen bieden, ongemerkt de software kunnen aanpassen en zo de veiligheid bedreigen.

Al zal het zo'n vaart waarschijnlijk niet lopen. Dit soort informatie-oorlogvoering of net~oor~log is vandaag nog redelijk onwaarschijnlijk. Er zullen niet veel guerrillagroepen bestaan die de expertise bezitten die nodig is om te penetreren in de geavanceerde ...

Niet te missen