De beurs van Brussel had het gisteren moeilijk door de slechte start van Wall Street en de duik die het belangrijkste aandeel uit de index nam. Fortis (B) verloor namelijk 3,88 procent tot 30,45 euro als gevolg van arbitrage met het zusteraandeel Fortis (NL) in Amsterdam. Voor de Bel-20 kwam het verlies daarmee op 0,57 procent, tot 3.135,16.
Een andere opmerkelijke verliezer was Real Software, dat - ondanks de nodige peptalk op de algemene vergadering van dinsdag - 0,96 procent kwijtspeelde tot 113,4 euro. Ook Agfa-Gevaert blijft verder wegzakken van zijn introductieprijs van 22 euro. Het aandeel verloor gisteren 1,85 procent tot 19,1 euro.
De sterkste stijger uit de index was UCB, dat 3,75 procent winst boekte tot 41,5 euro. Maar volgens analiste Caroline Lauwers van KBC ging het gewoon om een inhaalbeweging en is er voorlopig weinig kans dat UCB boven de 45 euro raakt.
Ook Union Minière liep positief in de kijker met een sprong van 3,09 procent, tot 40 euro rond. Het aandeel profiteerde van de gestegen koperprijs en van de hoop dat de productieproblemen bij enkele Belgische vestigingen eindelijk van de baan zijn. De grootste Amerikaanse koperproducent, Phelps Dodge, maakte gisteren bekend dat hij zijn productie de kompende maanden gaat terugschroeven.
Tractebel ten slotte profiteerde mee van de koersstijgingen van enkele andere Europese nutsbedrijven en sloot 3,03 procent hoger op 136 euro.
Op de bredere markt verloor Associated Weavers 5,96 procent tot 16,4 euro, terwijl Econocom 4,43 procent duurder werd tot 33 euro.
Op Euro.NM was Internoc de sterkste stijger, met 6,02 procent winst tot 3,52 euro.
De Europese beurzen sloten gisteren voor bekend werd dat de Amerikaanse centrale bank de rentestijging beperkt hield tot een kwart procentpunt en vooral dat zij geen neigingen vertoont om de rente nog verder te verhogen. New York opende zwak maar leverde een indrukwekkende sprint zodra het Fed-nieuws bekend was. In twee minuten tijd klom de Dow meer dan 100 punten. De stijgingscurve stond verticaal. De Nasdaq-index waar de technologiewaarden zwaar in zijn vertegenwoordigd klom al even spectaculair en stonds een uur voor slot 1,2 procent hoger. De koersstijgingen waren vrij algemeen.
Een fikse stijging van de marktrente onderbrak het beursfeestje in Tokyo. De Nikkei boerde 1,42 procent achteruit tot 17.529,74 punten. Ook de stijging van de yen, tot ongeveer 121 per dollar, deed de beurs geen goed. De prestatie van de beurs zal vandaag afhangen van de Amerikaanse rente, zeiden handelaars.
Ook Frankfort was in de ban van de Amerikaanse rentebeslissingen. De Dax ging in een nerveuze zitting 0,35 procvent omlaag tot 5.378,52 punten. Goldman sachs verhoogde zijn winstverwachtingen voor de drie Duitse grootbanken, wat de betreffende aandelen hoger stuwde. Vooral Dresdner Bank profiteerde ervan met een winst van 3,97 procent tot 37,95 euro. Hypovereinsbank steeg met 4,36 procent tot 62,98 euro dankzij speculatie over een opname in de Euro Stoxx 50-index.
De banksector was in Parijs eveneens aan zet, net zoals de groeiaandelen. De CAC-40 sloot met een mooie winst van 0,73 procent, op 4.536,61 punten. Er werd een stevige omzet gedraaid van 3,6 miljard euro.
De beurs van Amsterdam bleef de hele dag in een nauwe koersband hangen. De AEX sloot 0,77 procent lager op 561,19 punten. De financiële aandelen liezten het afweten. Verzekeraar Aegon speelde 4,42 procent kwijt tot 70,35 euro, een nieuw jaardieptepunt. Toch noemden handelaars het aandeel nog te duur.
Londen nam ook een afwachtende houding aan. De FTSE-100 eindigde 0,2 procent hoger op 6.318,5 punten. Vooral de farma-aandelen boekten winst. Glaxo Wellcome en SmithKline Beecham werden allebei ongeveer 2 procent duurder.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig