ALCATEL: Tegenvallende omzet - ALITALIA: Schrapt 1.500 banen - AVENTIS: Hogere kwartaalwinst - CANON: Meer winst door digitale camera's - DEUTSCHE BANK: Opnieuw winst - EXXON MOBIL: Profiteert van hoge olieprijzen - KPN: Schrapt 2.500 banen - SANOMA: Profiteert van lage papierprijs - VEDIOR: Minder verlies - WOLTERS KLUWER: Schrapt 1.600 banen


ALCATEL: Tegenvallende omzet
Met 3,04 miljard euro viel de kwartaalomzet van het Franse telecombedrijf enigszins tegen, maar de operationele winst van 160 miljoen euro maakte weer wat goed. Netto werd 284 miljoen euro verloren. Voor dit jaar hoopt het bedrijf op operationeel niveau een kleine winst te kunnen maken. Door de verkoop van activa, het ontslag van personeelsleden en andere besparingen heeft Alcatel een begin gemaakt van een terugkeer naar financiële gezondheid. Maar de zwakke omzet toonde aan dat de markt nog niet echt mee wil.


ALITALIA: Schrapt 1.500 banen
De Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia gaat 1.500 banen schrappen en 1.200 andere arbeidsplaatsen uitbesteden. Tijdens een vergadering van de raad van bestuur werd gisteren duidelijk dat er voor dit jaar een exploitatieverlies van 410 miljoen euro wordt verwacht. Pas in 2005 denkt Alitalia de rode cijfers achter zich te kunnen laten.


AVENTIS: Hogere kwartaalwinst
In het derde kwartaal steeg de winst van de Franse geneesmiddelenmaker Aventis met 14 procent tot 640 miljoen euro. Dat was meer dan verwacht. De omzet ging er met 0,6 procent op vooruit tot 4,26 miljard euro. Vooral de bloedverdunner Lovenox deed het goed. Van het antiallergiemiddel Allerga werd 17 procent minder verkocht. Dit middel heeft veel te lijden onder de concurrentie van Claritin van concurrent Schering-Plough, dat in de VS zonder voorschrift verkrijgbaar is.


CANON: Meer winst door digitale camera's
De Japanse maker van onder meer kantoorapparatuur Canon heeft zijn kwartaalwinst met 27 procent de hoogte ingejaagd tot 73 miljard yen (584 miljoen euro). Canon denkt voor het hele jaar een recordwinst van 263 miljard yen (2 miljard euro) te kunnen boeken. Hoewel de dure yen een nadeel is voor het exportgerichte bedrijf, zorgde de vraag naar onder meer digitale camera's en kleurenkopieermachines toch voor goede resultaten.


DEUTSCHE BANK: Opnieuw winst
Deutsche Bank boekte voor het tweede achtereenvolgende kwartaal winst. De bank verdiende in de afgelopen drie maanden 576 miljoen euro. Vorig jaar was er nog 299 miljoen euro verlies. Deutsche Bank heeft het aantal personeelsleden doen slinken tot het laagste niveau in vijf jaar. Daardoor worden heel wat kosten bespaard. Ook het herstel op de beurzen doet het bedrijf goed.


EXXON MOBIL: Profiteert van hoge olieprijzen
De oliemaatschappij Exxon Mobil heeft in het derde kwartaal een winst van 3,65 miljard dollar (3,14 miljard euro) geboekt. Dat was 38 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg tot 59,8 miljard dollar (51,4 miljard euro). De stijging was vooral te danken aan de hogere olieprijs en een hogere marge op de raffinage en marketing.


KPN: Schrapt 2.500 banen
Tussen 2004 en 2006 zullen nog eens 2.500 arbeidsplaatsen bij het Nederlandse telecomconcern KPN verdwijnen. Ook dit jaar zijn 1.000 KPN-medewerkers noodgedwongen van baan veranderd. De banen zullen verdwijnen bij het grootste onderdeel van het concern, het vaste netwerk. Dat meldt De Volkskrant . Technologische ontwikkelingen zouden ten grondslag liggen aan het besluit. Daardoor zou één monteur vandaag meer werk kunnen verrichten dan vier monteurs twee jaar geleden. Volgens de manager zouden er geen gedwongen ontslagen vallen.


SANOMA: Profiteert van lage papierprijs
De Finse mediagroep Sanoma, in ons land uitgever van onder meer Humo , heeft in het derde kwartaal 42 miljoen euro winst gemaakt, voor buitengewone lasten. Vorig jaar was er nog een verlies van 5 miljoen euro. De groep profiteerde van de lagere loonmassa door afslankingen en van de gunstiger papierprijs. De tijdschriftenomzet steeg met 6 procent, hoewel er minder advertenties werden verkocht. Bij de krantendivisie verdubbelde de winst en steeg de omzet met 3 procent.


VEDIOR: Minder verlies
Uitzendgroep Vedior boekte in het afgelopen kwartaal 42 miljoen euro verlies, minder dan de 47 miljoen euro van een jaar eerder. Dat kwam doordat de kosten lager lagen. De omzet daalde met 1 procent tot 1,58 miljard euro. Vedior legt zich vooral toe op het leveren van werkkrachten in de dienstensector. Daardoor profiteert het minder snel van een economische opleving dan concurrent Randstad, die meer voor de industrie werkt en een dag eerder goede cijfers publiceerde.


WOLTERS KLUWER: Schrapt 1.600 banen
De Nederlandse uitgever Wolters Kluwer schrapt in de komende drie jaar 1.600 banen, of 8 procent van zijn personeelsbestand, om kosten te besparen. De schuldpositie wordt verkleind via de inkoop van obligaties en er wordt 800 miljoen euro geïnvesteerd in markten waar het concern de grootste is. De uitgever maakte de strategie bekend op een bijeenkomst met analisten. De inkrimping van het aantal jobs moet een kostenbesparing opleveren van 240 miljoen euro.