Volgens de Vlaamse minister van Economie, Patricia Ceysens (VLD), is het systeem van de opleidingscheques een groot succes in het bedrijfsleven, vooral bij de kmo's. Vlaamse ondernemingen kunnen sinds vorig jaar 200 cheques op jaarbasis kopen, met een waarde van 30 euro waarvan de helft betaald wordt door de overheid.

Ze dienen om opleidingen voor personeel te betalen. Sinds de invoering in februari vorig jaar tekenden meer dan 21.000 bedrijven in, voor meer dan anderhalf miljoen cheques. De overgrote meerderheid (85 procent) zijn kmo's. De helft van de deelnemers aan een opleiding is bediende, de verhouding man/vrouw is ongeveer 70/30. Minister Ceysens stelt dit jaar 35 miljoen euro ter beschikking, goed voor 2,3 miljoen cheques.


China en India investeren in Galileo
De Chinese Volksrepubliek zal 200 miljoen euro investeren in Galileo, het Europese project voor plaatsbepaling per satelliet. Dat staat in het akkoord dat de Europese Unie en China gisteren ondertekenden tijdens een bilaterale topontmoeting in Peking. EU-commissaris voor transport Loyola de Palacio kondigde aan dat met India verregaande onderhandelingen lopen voor een deelname van 300 miljoen euro.


Europees-Chinese handel op weg naar 200 miljard
De handelsstromen tussen de Europese Unie en China zullen tegen 2010 goed zijn voor jaarlijks 200 miljard dollar. Dat heeft de Chinese premier Wen Jiabao gisteren verklaard. Vorig jaar was de Europees-Chinese handel goed voor 91 miljard euro (107 miljard dollar). Daarmee is China de op twee na belangrijkste handelspartner voor de vijftien EU-lidstaten. Helemaal in balans is die relatie niet, want China houdt er een handelsoverschot van 47 miljard euro aan over.


Opec ongerust over lagere olieprijzen
De secretaris-generaal van de organisatie van olieproducerende landen (Opec), Alvaro Silva-Calderon, heeft donderdag verklaard dat hij ongerust is over een mogelijke daling van de prijzen voor ruwe olie in 2004. Dergelijke daling zou het gevolg zijn van een overaanbod. ,,Wij maken ons zorgen over een prijsdaling in 2004, omdat we voorzien dat de markt zal verzadigd zijn met olie'', aldus Silva-Calderon. ,,Voor de rest van dit jaar voorzien we stabiele prijzen'', voegde hij eraan toe. Hij bevestigde dat ,,de markt op dit ogenblik goed bevoorraad is''.


Vertrouwen Franse ondernemers omhoog
Het Franse statistische bureau Insee heeft gisteren bekendgemaakt dat de index van het ondernemersvertrouwen in Frankrijk in oktober gestegen is van 93 naar 95, of het hoogste peil in zeven maanden. Die stijging is te danken aan beter gevulde orderboeken bij de Franse bedrijven en aan het vooruitzicht van een economische herleving in de Europese Unie. Eerder deze week maakte het Duitse instituut Ifo al bekend dat ook in Duitsland het vertrouwen van de ondernemers in stijgende lijn gaat.