BRUSSEL (belga) -- De regulator van de Belgische telecom- en postmarkt, het BIPT, vierde donderdag zijn tiende verjaardag. Het BIPT had positief nieuws voor de sector: de inkomsten zouden dit jaar tussen de 4 en 4,7 % moeten groeien. Dat zei Fabio Colasanti, directeur-generaal bij de Europese Commissie, tijdens een academische zitting.

,,De mobiele telefonie blijft één van de belangrijkste groeipijlers. De penetratiegraad in Europa bedraagt gemiddeld 81 %'', zei hij. Volgens Colasanti is de financiële situatie van de meeste operatoren zich na twee moeilijke jaren aan het herstellen.

Het Belgische Instituut voor Post en Telecommunicatie herinnerde ter gelegenheid van de verjaardag nog eens aan zijn missie. ,,Voor de Post moeten we een kwaliteitsvolle dienstverlening garanderen en dat in een sector onder druk, als gevolg van de geplande liberalisering. Wat de telecom betreft, worden we geconfronteerd met een aantal vragen als gevolg van nieuwe technologieën. Daarnaast moeten we ook blijven strijden tegen de digitale kloof'', verklaarde voorzitter Eric Van Heesvelde.

De minister van Economie, Fientje Moerman, legde in haar toespraak de nadruk op de nieuwe statuten voor de regelgever. ,,Het BIPT viert zijn tiende verjaardag, maar dat luidt ook een nieuwe start in'', verklaarde ze. Volgens een Europese richtlijn moet de onafhankelijkheid van de regulator tegenover de overheid gegarandeerd zijn. ,,Het nieuwe statuut van het BIPT gaat in die richting'', zei Colasanti.