BRUSSEL -- België zakt vijf plaatsen op de internationale concurrentieranglijst, opgesteld door het World Economic Forum. In de editie 2003 staat ons land op de 27ste plaats, na Frankrijk en net voor Chili.

De internationale concurrentieranglijst kijkt naar het potentieel van de landen om een duurzame economische groei te realiseren op middellange en lange termijn. Daarbij wordt rekening gehouden met de macro-economische omgeving, de kwaliteit van de overheidsinstellingen en de technologische ontwikkelingen.

België staat in de editie 2003 op de negentiende plaats inzake de macro-economische omgeving, maar haalt pas de 27ste positie op het vlak van kwaliteit van de overheidsinstellingen (na Botswana!) en is maar nummer 29 wat de technologische ontwikkelingen betreft.

In de algemene rangschikking staat Finland, net als vorig jaar, bovenaan. De Verenigde Staten bekleden de tweede plaats. De top-vijf wordt vervolledigd door Zweden, Denemarken en Taiwan.

Het World Economic Forum maakt ook een tweede rangschikking. Die kijkt naar de aantrekkelijkheid van de landen om bedrijfsinvesteringen aan te trekken. In die ranglijst staat België op de vijftiende plaats, na IJsland en voor Taiwan. Dat is twee plaatsen lager dan in 2002.

Ons land scoort behoorlijk wat de operationele werking en strategie van de ondernemingen betreft, maar doet het minder goed inzake ondernemingsklimaat.

Die tweede rangschikking wordt eveneens aangevoerd door Finland, voor de Verenigde Staten, Zweden en Denemarken. Duitsland is vijfde.