Yukos-baas Michail Chodorkovski
© afp
MOSKOU (afp) -- Het Russische gerecht heeft een meerderheid van de aandelen van de Russische oliegigant Yukos in beslag genomen. De aandelen zouden 53 procent van het kapitaal van het concern vertegenwoordigen.

Het afgelopen weekeinde werd Yukos-topman Michail Chodorkovski aangehouden op beschuldiging van corruptie en fiscale fraude.

Waarnemers menen dat achter de arrestatie politieke motieven schuilgaan omdat de man, een van de rijkste mensen van Rusland, een bedreiging vormde voor de positie van president Poetin.

Dat nu ook een groot pakket aandelen in beslag werd genomen, zou erop kunnen wijzen dat die ,,de facto'' aan Chodorkovski toebehoren. Het pakket is bijna 14 miljard dollar waard.

Volgens een woordvoerder van Yukos behoren de aandelen juridisch toe aan de buitenlandse investeerders, Yukos Universal Ltd en Hully Enterprises. Die bedrijven zijn in handen van privé-investeerders zonder band met Chodorkovski, luidde het. De woordvoerder noemde de inbeslagneming ,,illegaal''.

De inbeslagneming betekent dat de aandelen niet kunnen worden verkocht. De eigenaars behouden wel de stem- en dividendrechten.

Als gevolg van het nieuws zakten de aandelen Yukos op de beurs van Moskou met 14,05 procent tot 10,40 dollar. De beurs van Moskou zelf sloot donderdag af met een terugval van 8,14 procent tot 496,66 punten.