BRUSSEL -- De grootaandeelhouder van Real Software, Michel Fontinoy en partner, moesten zich gisteren voor de handelsrechtbank van Nijvel verdedigen over het niet honoreren van een aandeelhoudersplan. Fontinoy en Christian Kelders (Anthylis) worden verweten dat ze een deel van de aandelen van een dochter van Real Solutions achterhouden.

Anthylis, de Luxemburgse vennootschap in vereffening langswaar Michel Fontinoy en Christian Kelders circa 22 procent van Real Software aanhouden, werd voor de rechtbank gedaagd door Guy Schellekens. Schellekens werd in 1999 actief als commercieel directeur van Real Project, dat naderhand een dochter werd van Real Solutions: de Luxemburgse tak van Real Software.

In de pleidooien gisterenmiddag voor de Nijvelse handelsrechtbank verwijt Schellekens Fontinoy dat hij zijn belofte om 10 procent van de aandelen Real Project aan Schellekens te verkopen voor één euro als incentive niet houdt. De belofte van de 100 aandelen was afhankelijk van het halen van commerciële doelstellingen die Schellekens overigens haalde.

Schellekens, bijgestaan door het advocatenkantoor Nauta Dutilh en door het advieskantoor Deminor, verwijt Fontinoy ook dat het erg lang duurde vooraleer hij het mondeling akkoord over het aandelenplan op papier wou zetten. Toen hij het toch op papier zette, bleek een verrassing. Schellekens zou enkel recht hebben op de naakte eigendom. Het vruchtgebruik (dividenden en stemrecht) bleven bij Fontinoy. Fontinoy, bijgestaan door een Luxemburgs advocaat, houdt voor dat er nooit een andere afspraak was. Real Software kwam als grootmoeder van Real Project in de debatten tussen via Baker & McKenzie. De uitspraak is voor binnen een maand. (pdd)