Na een langere periode van beursherstel lijken de financiële kwelgeesten weer de overhand te halen op de beurs. De nakende schuldencrisis in Argentinië, een forse daling van het Amerikaanse consumentenvertrouwen en een reeks mindere bedrijfsresultaten en de miltvuurangst in de VS duwden alle markten gisteren omlaag.

In Azië verloor de Nikkei voor de derde opeenvolgende dag terrein -- iets wat de voorbije twee maanden niet meer was voorgevallen. Canon verloor 5,3 procent tot 3.580 yen in een reactie op de verlaging van de winstvooruitzichten. Hitachi zakte met 2,3 procent tot 847 yen om dezelfde redenen.

Ook de andere beurzen verloren terrein: Hongkong ongeveer een procent, Korea 2,6 procent en Taiwan 3,7 procent.

Europa werd vooral de das omgedaan door de scherpe daling van de consumentenvertrouwensindex in de VS. Daarmee werd de hoop op een economisch herstel weer gedeeltelijk de kop ingedrukt. De Dow Jones Europe Stoxx 50 verloor 2,6 procent tot 3406.93 punten.

De gsm-fabrikant Nokia kreeg een klap van 6,6 procent tot 22,1 euro. In Parijs zakte Alcatel met 5,9 procent tot 15,7 euro. Siemens liet 7 procent liggen tot 51,01 euro.

De Spaanse beurs had dan weer vooral last van de zorgen over een mogelijke Argentijnse schuldencrisis. Santander Central Hispano, de grootste bank van Latijns-Amerika, speelde 5 procent kwijt tot 8,45 euro. Het telefoniebedrijf Telefonica speelde 4,5 procent kwijt tot 12,75 euro. Ook HSBC Holdings, een bank die sterk actief is in Argentinië en andere groeilanden, deelde in de klappen. Het aandeel verloor in Londen 4 procent tot 737 pence.

Een stroom bedrijfsnieuws hield de koersen eveneens in beweging. De Britse auto-onderdelenmaker GKN verloor 3,2 procent tot 271 pence als gevolg van een winstwaarschuwing. De Duitse bandenmaker Continental speelde 4,3 procent kwijt tot 11,2 euro in reactie op de bekendmaking dat er nieuwe herstructureringskosten moeten worden gemaakt.

De chemiegroep Degussa eindigde 7,1 procent in het rood op 26 euro, ook al na een winstwaarschuwing. De Zwitserse biotechnologiegroep Serono verloor om dezelfde reden 11 procent tot 1.210 Zwitserse frank. Ook de Franse oliedienstengroep Technip-Coflexip, de medische groep Fresenius Medical Care en de gasmaker Air Liquide speelden na winstwaarschuwingen meer dan zeven procent kwijt.

De Franse verzekeringsreus Axa speelde 5,3 procent kwijt tot 24,02 euro. Philips moest 7,8 procent omlaag naar 24,25 euro. De chipfabrikant Infineon zakte met 7,8 procent tot 15,68 euro. Concurrent STMicroelectronics ging 8,1 procent omlaag naar 30,4 euro.

Brussel ontsnapte niet aan de malaise. Een zware verliezer was BarcoNet, dat 17 procent onderuitging tot 1,79 euro. Het bedrijf boekte een eenmalig verlies van 2,85 miljoen euro op zijn belang in het Taiwanese TranSystem, en voorspelt een zwak vierde kwartaal. Creyf's, RTL en Sait-Stento speelden 5 tot 7 procent kwijt.

De scherpe daling van het consumentenvertrouwen leverde de beurzen in Amerika net als maandag zware verliezen op. De Dow Jones verloor rond de middag 1,3 procent tot 9.148 punten. McDonald's was één van de molenstenen rond de index, met een verlies van rond de zes procent, tot 25,7 dollar. De fastfoodketen maakte teleurstellende vooruitzichten bekend. De Nasdaq Composite zakte met 1,59 procent tot 1.672 punten.

Wat doen de beurzen nu ?

  • www.beurs24.be toont het u
  • www.beurs24.be , de beurssite van De Standaard en European Investor.