BRUSSEL (belga) -- Het Amerikaanse biotechnologiebedrijf Genzyme mag Pharming in Geel overnemen. Dat besliste de rechtbank van koophandel in Turnhout gisteren. De Nederlandse Pharming Group tekent beroep aan tegen de beslissing.

De rechtbank oordeelde dat het bod van Genzyme meer zekerheid geeft inzake tewerkstelling en het voortzetten van de economische activiteiten. Bij Pharming in Geel werken 105 mensen. Genzyme wil dat nog uitbreiden tot 180 á 200 mensen.

Pharming Group, het Nederlandse moederbedrijf van de Geelse fabriek, gaat beroep aantekenen tegen het vonnis. De groep vraagt dat de rechtbank haar status als schuldeiser erkent en noemt het bod van Genzyme ,,onaanvaardbaar laag''. Pharming Group werkt sinds 10 augustus onder een gerechtelijk akkoord, en hangt voor haar eigen overleving dus af van de prijs die ze voor de vestiging in Geel kan krijgen. Zelf geven de Nederlanders de voorkeur aan een bod van Transkaryotic Therapies (TKT), dat pas vorige week werd uitgebracht.

Genzyme wachtte de beslissing van de rechtbank niet af om de overname van Pharming in de verf te zetten. Op een vooraf aangekondigde persconferentie in Geel beloofde de Amerikaanse biotechnologiereus op termijn 50 tot 100 miljoen dollar (54,5 á 109 miljoen euro) te zullen investeren in Geel. Het bedrijf heet voortaan Genzyme Flanders NV, zei vice-voorzitter Eric Tambuyzer van Genzyme.

Pharming ontwikkelt in Geel -- met een enzym dat gewonnen wordt uit de melk van transgene konijnen -- een geneesmiddel voor de ziekte van Pompe, een erg zeldzame, maar fatale spierziekte. Genzyme wil met de overname de productie van die transgene enzymen verzekeren.

De negen patiënten die nu deel uitmaken van een klinisch project, krijgen met de overname de garantie dat ze verder behandeld worden, aldus Tambuyzer.

Sinds 1998 werkten Genzyme en het Nederlandse Pharming al samen aan de productie van het geneesmiddel. De joint venture, opgericht in 2000, werd in augustus stopgezet wegens geldgebrek bij Pharming.

Genzyme belooft de huidige 105 personeelsleden werkzekerheid tot en met oktober volgend jaar. Na drie jaar wordt het personeelsbestand uitgebreid met 75 tot 100 nieuwe banen. De schulden aan de leveranciers neemt Genzyme ook op zich.

Genzyme kreeg van de provincie Antwerpen ook toestemming om de bestaande terreinen van Pharming uit te breiden.

Dat is nodig voor de bouw van een tweede bio-farmaceutische productie-eenheid, de eerste in Europa, die moet dienen voor de ontwikkeling van nog meer geneesmiddelen.