Diamant
© reuters
ANTWERPEN (belga) -- De Antwerpse diamantsector voelt de gevolgen van de terreuraanslagen in de VS, zegt de Hoge Raad voor Diamant (HRD). Sinds van 11 september daalde de uitvoer van Antwerpse diamant met 18 %.

Vooral de Amerikaanse markt, goed voor de helft van de wereldwijde diamantconsumptie, hapert: de VS namen 38 % minder diamant af. Israël, traditioneel gericht op de VS, kocht 45 % minder aan. Het aantal zendingen viel in de week na de terreuraanslagen terug met 30 % als gevolg van de blokkering van luchttransporten.

Uitgerekend begin september had de markt nochtans tekenen van herstel getoond, na een moeilijk jaar. Over de eerste negen maanden van 2001 liep de aanvoer van ruwe diamant terug met 18 % tot 4,82 miljard dollar (5,4 miljard euro), terwijl de uitvoer met 20 % daalde tot 4,35 miljard dollar (4,9 miljard euro). ,,Dit wijst erop dat de diamantmarkt nog niet voldoende hersteld is en de verwerkende centra verder blijven afwachten'', zegt de HRD.

Voor de geslepen diamant is het beeld diffuser. De uitvoer daalde weliswaar slechts met 3 %. De gestegen invoer van geslepen diamant (+2 %) wijst er evenwel op dat onverkochte voorraden van diverse oorsprong opnieuw in Antwerpen op de markt worden gebracht, op zoek naar een nieuwe koper. Vooral de invoer uit de VS (+18 %) baart zorgen.

De uitvoer naar Italië (+18 %), Frankrijk (+8 %), Spanje (+20 %), Singapore (+21 %) en de opkomende Verenigde Arabische Emiraten (+88 %) bleef het in 2001 goed doen, maar kon het verlies voor de VS (-12 %) en Japan (-20 %) niet goedmaken.