BRUSSEL (bloomberg) -- De Europese commissaris van Concurrentiebeleid, Mario Monti, heeft zijn veto gesteld tegen de overname van Sidel door Tetra Laval. Die deal ter waarde van 1,8 miljard euro zou van de Zweedse verpakkingsreus een dominante speler in de drankverpakkingsmarkt gemaakt hebben.

Tetra Laval, de uitvinder van het drankkarton voor vruchtensap en melk, was op zoek naar een overname die zijn positie in de sector van plastic flessen zou versterken. De machines van het Franse Sidel produceren twee derde van de plastic drankflessen ter wereld, onder andere voor Coca-Cola en Evian.

,,We moeten de beslissing verder analyseren'', voor we beslissen in beroep te gaan, zei Goran Grosskopf, de voorzitter van Tetra Laval.

,,We zullen onze strategie in plastic verpakkingen realiseren, met of zonder Sidel.''

De Commissie zegt klachten te hebben ontvangen van ,,verschillende klanten en concurrenten''. De Commissie besloot dat, hoewel Tetra Lavals drankkartonnen en Sidels machines verschillende productmarkten bespelen, de twee nauw verbonden zijn in verwante markten en samenhoren in dezelfde industriële sector: de verpakking van vloeibaar voedsel.

Het is de derde Europese fusie die geblokkeerd wordt door Monti sinds hij in juli General Electric verbood Honeywell over te nemen. Bij de Europese bedrijfswereld groeit het ongenoegen over de vele ingrepen van de Commissie.

Sommige bedrijfsleiders verwijten de Commissie te weinig oog te hebben voor economische wetmatigheden.