BRUSSEL (belga) -- Piloten die in deze moeilijke luchtvaarttijden op zoek zijn naar een (nieuwe) job, kunnen onder meer terecht bij de Ierse lagekosten-luchtvaartmaatschappij Ryanair. Een minpunt: kandidaten moeten voor de rekrutering 50 Britse pond (3.242 frank of 80,37 euro) op tafel leggen.

Volgens de website van Ryanair werft de luchtvaartmaatschappij een veertigtal piloten aan. Sollicitaties kunnen enkel via het Internet, waarbij kandidaten zich moeten inschrijven in een gegevensbank.

,,Alle kandidatuurstellingen moeten vergezeld gaan van 50 Britse pond voor procedurekosten'', staat te lezen op de website. Zonder dit geld wordt een kandidatuur niet in aanmerking genomen.

De gelukkigen die door Ryanair worden uitgenodigd, moeten nog eens 50 en 150 Britse pond (samen bijna 13.000 frank) betalen voor een interview en een test met de vluchtsimulator.

Kandidaten die zich vroeger al hadden aangemeld, hebben pech. ,,De oude gegevensbank wordt gewist en vanaf 1 november vervangen door een nieuwe. Enkel zij die zich daarop aanmelden, worden in aanmerking genomen.''

Omdat de piloten onder meer tewerkgesteld worden vanuit de hub in Charleroi, ziet sociale zaken een probleem. Artikel 3 van de collectieve arbeidsovereenkomst betreffende de aanwerving en selectie van werknemers bepaalt dat de kosten bij de rekruteringsprocedure ten laste zijn van de werkgever.''