Roger De Clerck
© vcb
BRUSSEL -- Roger De Clerck, stichter van het Beaulieu-imperium, heeft opnieuw de leiding genomen over de Berry Group, één van de zes Beaulieu-takken. De Clerck heeft ook vers geld in de groep van zoon Luc De Clerck gepompt. Eerder sprong hij ook al de groep van Dominiek De Clerck bij.

De Beaulieu-groep, in de jaren zeventig en tachtig een toonaangevende speler in de tapijtmarkt, staat net zoals de sector onder zware druk. De jongste indicaties dat het slecht gaat bij de geplaagde marktleider komen van de Berry Group, die geleid wordt door Luc De Clerck (47), de tweede zoon van Roger De Clerck.

Berry diversifieerde de jongste jaren naar laminaat in een reactie op de dalende tapijtmarkt, maar ,,verwaarloosde'' zijn divisie zachte vloerbedekking. In de laminaatmarkt laat Berry Floor zich vooral opmerken door een aanhoudende reeks van juridische procedures tegen concurrenten die beschuldigd worden van inbreuken op het patentrecht.

De investeringen in laminaat kostten handenvol geld terwijl de groep in de markt van goedkoper tapijt onder zware druk kwam. Vorig jaar al greep Roger De Clerck in door vers geld in Berry te stoppen, waarvan een belangrijk onderdeel zich in het Franse Châteauroux bevindt. Enkele maanden geleden kondigde Berry Group een forse sanering aan in Châteauroux. Roger De Clerck schreef opnieuw een cheque uit.

Sinds kort is de 77-jarige stichter nog een stap verder gegaan. Hij heeft opnieuw de leiding over de groep op zich genomen. Volgens insiders beslist Roger zelf wie bij het bedrijf mag blijven en wie eruit gaat. ,,Redelijk indrukwekkend om zien'', reageert een betrokkene. Van alle Beaulieu-takken, staat Berry onder de zwaarste druk.

Betrokkenen maken zich ongerust over de toekomst op lange termijn van de groep en zien in de tussenkomst van de pater familias een indicatie dat de groep er niet in slaagt te professionaliseren. ,,Iemand van 77 die de crisis moet bestrijden, kan je niet een wissel op de toekomst noemen.''

Vorige maand verliet Hans De Smet, de algemeen directeur van de Berry Group en rechterhand van Luc De Clerck, Berry.

Enkele jaren geleden greep Roger De Clerck al in bij Beaulieu ,,Ter Lembeek'' International, de divisie van jongste zoon Dominiek De Clerck. Ook hier was het recept gelijkaardig: Roger De Clerck stopte vers geld (meer dan een miljard frank) in de groep terwijl in de managementstructuur ingegrepen werd.

Recentelijk kwam het ook bij Domo Group tot een managementbreuk. Daar heeft Jan De Clerck, oudste zoon van Roger, opnieuw de touwtjes in handen genomen na een conflict met algemeen directeur Dirk De Grauwe. Zowel de chemie- als de tapijtpoot van Domo staan onder druk. Waarnemers stellen dat na de opdeling van Beaulieu in 1991 er zich een nieuwe samenvoeging opdringt.