Hoe sterk staat de informaticasector? Die vraag domineerde gisteren de Aziatische en de Amerikaanse beurzen. De vrees dat het ergste nog niet achter de rug is, lijkt nog steeds aanwezig. In Europa werd meer gekeken naar de banksector die, dankzij forse besparingen en soms even forse afslankingen weer rendabel lijkt te worden.

In Azië werd vooral gekeken naar de resultaten van Toshiba. De nummer zes onder de wereldproducenten van pc's donderde 8,4 procent omlaag, het ergste verlies sinds 12 september 2001, de dag na de aanslagen op de WTC-torens. Het bedrijf maakte een nettoverlies bekend van 36,8 miljard yen voor het tweede kwartaal, dubbel zoveel als tijdens dezelfde periode vorig jaar. Ook de omzet zakte 6 procent. De directie wijst vooral naar de prijsdalingen die nodig waren om de omzet niet nog meer te zien zakken.

Kyocera zakte 6 procent. De nummer één onder de producenten van keramische verpakkingen voor computerchips is voor meer dan de helft van zijn verkoop afhankelijk van de Amerikaanse markt, en daar zakte de verkoop van mobiele telefoons met ruim een kwart.

Fujitsu moest nogmaals 4,4 procent inbinden. Het bedrijf stelde de dag voordien een verlies van 50 miljard yen in het vooruitzicht, 25 procent meer dan het jaar voordien.

In Europa kregen de bank- en verzekeringswaarden de wind in de zeilen. De jongste twee jaar hebben zij heel wat activiteiten afgestoten en hun personeelsbestand afgeslankt. Die hervormingen beginnen hun eerste resultaten af te werpen. Analisten verwachten dat Deutsche Bank vandaag eindelijk weer met winst zal uitpakken. ING en Lloyds klommen allebei 1,7 procent, terwijl Abbey National 9,7 procent omhoog werd gekatapulteerd.

Alcatel ging 5,2 procent hoger nadat Deutsche Bank de rating voor het aandeel had verhoogd van sell tot hold. Dinsdag maakte de grootste telecomproducent bekend dat het kwartaalverlies verkleind is en dat de operationele activiteiten tijdens het derde kwartaal break-even (verlies noch winst) zullen draaien.

Ook Telefonica wordt door de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs bedacht met een hogere rating. De grootste Spaanse telefoonmaatschappij ging van in line naar outperform. De koers van het aandeel klom 1,9 procent.

De Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers beveelt haar klanten het aandeel EADS aan, de producent van onder meer Airbus. En dat leidde tot een koersklim van 4,3 procent. De wapenproducent BAE klom 5 procent nadat het bedrijf een contract had ondertekend met de Britse regering voor de levering van Hawk Training jets.

Verder klom ABB 11 procent na een ratingverhoging door Merrill Lynch en gingen Suez en VNU 5,4 procent hoger.

In eigen land was er 1,4 procent verlies voor KBC, maar 2 en 0,96 procent winst voor Dexia en Fortis. In de technologiehoek klommen IBA en Zenitel respectievelijk 3,1 en 2,4 procent.

In Amerika maakten de beleggers zich zorgen over de technologiesector. Gedelegeerd bestuurder Craig Barrett van Intel uitte zijn twijfels over de kortetermijntoekomst van de sector. Hij ziet de technologie-investeringen op dit ogenblik niet stijgen en zelfs eerder wat dalen. Dat kwam Intel in de voormiddag op een verlies van anderhalf procent te zien.

De Dow Jones-index stond twee uur voor het slot 0,1 procent lager, terwijl de Nasdaq bijna een half procent lager stond.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig