BRUSSEL -- Net als appelmoes en confituur is ook stroop ontstaan als een middel om fruit langer te kunnen bewaren. Al in de zeventiende eeuw waren de fruitboeren uit het land van Herve er op ambachtelijke wijze mee bezig. Geen wonder dat de streek de thuisbasis is van de bekendste stroopfabrikant van het land.

Wie kent hem niet, de Vrai sirop de Liège - Echte Luikse siroop? Het blauwgroene potje met de tekening van bloeiende perenbomen gaat dan ook al bijna zestig jaar mee. De fabrikant ervan, de Siroperie Meurens uit Aubel, bij Luik, is een rasecht familiebedrijf dat al vier generaties actief is.

De oprichter, Clément Meurens, was een boerenzoon die vond dat er met die huisgemaakte stroop meer te doen was. In 1902 begon hij, samen met zijn broer Joseph, een stroperij aan het station van Aubel, waar hij grondstof en afgewerkt product gemakkelijk kon transporteren. Clément Meurens verwerkte appels en suikerbieten onder de merknaam Pomona, en appels en peren onder de merknaam Poiret.

Beide merken zijn intussen zo'n honderd jaar oud, maar toch minder bekend dan de Luikse siroop die pas in 1937 het licht zag.

De vrai sirop is een uitvinding van Clément II, de zoon van de oprichter, die het merk pas in 1947 liet beschermen. De siroop van Luik wordt naar verluidt gemaakt met een mengsel van geconcentreerde peren en dadels, 35 procent kristalsuiker en een beetje geconcentreerd appelsap. Un délice - Een lekkernij, zoals de fabrikant zelf al decennialang op zijn potjes schrijft.

De Siroperie Meurens heeft tegenwoordig ook een assortiment vruchtenconcentraten voor industrieel gebruik in de aanbieding. Het bedrijfje heeft een dertigtal werknemers in dienst en draaide de voorbije jaren een omzet van een goede zes miljoen euro. In 2000 boekte de stroperij nog een fors verlies van 190.000 euro, een jaar later was er opnieuw een nettowinst van 64.000 euro. In 2002 kwam de nettowinst uit op 13.000 euro.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig