De Duitse maker van vloertegels en porselein Villeroy & Boch loopt het risico dit jaar met verlies te moeten afsluiten als de economie niet snel herstelt. De winst over het tweede kwartaal zakte tot 1,5 miljoen euro, terwijl het jaar ervoor nog 4,2 miljoen euro was verdiend. De omzet daalde van 250 naar 237 miljoen euro.

Het bedrijf, dat onder meer toiletpotten en theekopjes maakt, moet mogelijk geld opzij zetten voor een reorganisatie. Bij het uitblijven van economisch herstel zou zo'n voorziening tot een nettoverlies leiden, zo waarschuwde het bedrijf.

Tegelijk werd vastgesteld dat het herstel nog niet meteen in zicht is. De economische situatie in Duitsland wordt nog altijd bepaald door een hoge werkloosheid en onzekerheid over eventuele fiscale stimuleringsmaatregelen. Terwijl de Duitse conjunctuur de binnenlandse vraag naar de producten van Villeroy & Boch aantast, lijdt de export onder de dure euro. Daardoor verkocht het bedrijf voor 7,5 miljoen euro minder producten in het buitenland. Ook een verschuiving naar moderne design-serviezen ten nadele van de meer klassieke Villeroy & Boch-producten speelt het bedrijf parten.

Beleggers lieten zich door de waarschuwingen niet al te veel afschrikken. Het aandeel had gisteren rond 20 uur slechts 1 procent verloren. Sinds 1 januari is het al 12 procent duurder geworden.

  • Deze rubriek belicht dagelijks een bedrijf dat in het nieuws staat.
  • U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

    Lees gratis ›

    Geen betaalgegevens nodig