BRUSSEL (belga) -- De Eurostar, de hogesnelheidstrein die Brussel en Parijs verbindt met Londen, heeft gisteren een recordsnelheid van 334,7 kilometer per uur gehaald in Groot-Brittannië. De trein verbeterde het record op het eerste deel van de nieuwe Britse hogesnelheidslijn tussen de Kanaaltunnel en Londen.

Het vorige Britse snelheidsrecord stond op naam van de Advanced Passenger Train. Die haalde op 20 december 1979 een snelheid van 259,5 km per uur. Tijdens een testrit op de nieuwe lijn, de Channel Tunnel Rail Link (CTRL), reed de Eurostar eerst met de gebruikelijke hoge snelheid van 300 kilometer per uur, waarna de trein versnelde tot 334,7 per uur.

De nieuwe spoorlijn, die de Eurostar woensdag testte, zal vanaf 28 september 2003 in gebruik genomen worden. De Eurostar-treinen zullen er 300 per uur kunnen rijden, wat de reisduur tussen Brussel en Londen met twintig minuten zal verkorten. Van Brussel naar Londen reizen zal dan nog 2 uur en 20 minuten duren.

Het laatste gedeelte van de CTRL-lijn zal in 2007 afgewerkt worden. Vanaf dan zullen de Eurostar-treinen nog maar twee uur nodig hebben om van Brussel naar Londen te sporen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig