De internetbedrijfjes die uit het niets te voorschijn komen en al na enkele jaren langs de kassa's van de Amerikaanse groeibeurs Nasdaq passeren, zijn haast niet meer te tellen. LinuxOne, een Amerikaans bedrijfje uit Californië dat zijn karretje handig aan de gratis Linux-wagen heeft gehangen, is een geval dat de wenkbrauwen doet fronsen.

Linux is een van de grootste hypes uit het IT-universum van de laatste jaren. Het is een besturingssysteem voor computers, zoals Microsoft Windows er ook een is.

Het bijzondere aan Linux is dat het nagenoeg kosteloos werd ontworpen door duizenden anonieme programmeurs op het wereldwijde web, onder coördinatie van de Finse uitvinder van het besturingssysteem, Linus Thorvalds. Het programma is in principe ook gratis verkrijgbaar op het wereldwijde web. Voor Thorvalds is Linux, dat zich ontpopt als een rechtstreekse concurrent van Windows, een zaak van idealisme.

In het kielzog van Linux is er een hele industrie ontstaan, die zich vooral bezighoudt met distributie van het steeds grotere aantal softwarepakketten van de hand van Linux-ontwerpers. Dit jaar ging VA Linux, een Amerikaans bedrijf dat naast de verdeling ook consultancy voor de Linux-producten aanbiedt, naar de Amerikaanse groeibeurs Nasdaq. Op de eerste dag steeg het aandeel met liefst 700 %.

Zo'n succes trekt natuurlijk anderen aan. LinuxOne, een bedrijfje uit Californië dat nauwelijks enkele maanden bestaat, wil nu al naar Nasdaq. Het kan niet alleen geen bedrijfswinst voorleggen -- wat voor zogenaamde groeibedrijven eerder regel dan uitzondering is -- maar zelfs geen omzet. Zo registreerde het in oktober 0 frank omzet en een verlies van 157.896 dollar. LinuxOne geeft zelfs toe geen enkele ervaring met het Linux-systeem te kunnen voorleggen.

Om het verhaal volledig te maken: LinuxOne heeft voor de beursgang een beurshuis in de arm genomen dat zelf nauwelijks ervaring heeft. Capital West Securities uit Oklahoma heeft totnogtoe slechts tien bedrijven begeleid. De bedrijfsleiding van LinuxOne waarschuwde mogelijke beleggers bij de beoordeling van het nieuwe aandeel rekening te houden met ,,de beperkte ervaring van Capital West in het onderschrijven van nieuwe aandelen''.

Linus Thorvalds heeft als uitvinder van Linux nog haast geen frank aan zijn product verdiend. Dat een bedrijf als VA Linux met het grote geld gaat lopen, stoort hem helemaal niet.

,,Als iemand miljarden mag verdienen, is het Larry Augustin van VA Linux. Augustin heeft enorm veel werk verricht om Linux dichter bij de klant te brengen'', zei Thorvalds enkele weken geleden in een e-mail-interview aan het persagentschap Reuters.

Het geval van LinuxOne is volgens de Amerikaanse krant The Washington Post een ernstige test voor de boomende IPO-markt.