NEW YORK (reuters, eigen berichtgeving) -- De Amerikaanse beursmachine draait op volle toeren. Analisten verwachten in het eerste kwartaal van 2000 maar liefst 200 beursintroducties waaronder heel wat technologiebedrijven die de markt opzoeken.

De Nasdaq Composite Index, die heel wat technologieaandelen telt, steeg dit jaar al met ruim 80 procent. De 268 beursintroducties van internetbedrijven haalden 21 miljard dollar (800 miljard frank) uit de markt en boekten gemiddeld een koersstijging op hun eerste noteringsdag van 84 procent.

Typisch voor de sector is dat van de honderden internetbedrijfjes slechts een minderheid een succes zal worden.

Beleggers leven voorlopig vooral op hoop, een beetje naar het voorbeeld van wie een lotje koopt en pas achteraf merkt of hij een winnend lot in handen heeft. Analisten verwachten dat dit optimistisch klimaat ook in 2000 aanhoudt.

AT&T, dat een deel van zijn activiteiten afsplitst, zou komend jaar voor de grootste beursgang ooit zorgen. Ook 3Com Corp wil een belangrijke afsplitsing door Palm Inc, bekend van zijn gelijknamige bekende handcomputer, naar de beurs brengen.

,,Dergelijke afsplitsingen van technologische activiteiten zullen goed door de markt onthaald worden. Beleggers willen aan het eind van de dag participeren in groeibedrijven'', zegt Chris Nawn, partner bij Technology Crossover Ventures in Palo Alto (Californië).Ook netwerkbedrijven kunnen op grote interesse rekenen.

Bedrijven als CopperCom en TollBridge die daarop inspelen, zouden begin 2000 naar de beurs gaan.

,,In 2000 wordt het belangrijk te weten welke technologie (welke dot.com) je in portefeuille hebt. Afgelopen jaar zijn heel wat technologiebedrijven naar de markt gekomen maar we zullen pas dit jaar voor het eerst kunnen zien welke het op langere termijn kunnen halen en welke inspeelden op een tijdelijk gegeven'', meent Nawn.

Ook in Europa zou de trein beursgangen aanhouden. SalomonSmithBarney schat dat er voorlopig voor 37 miljard dollar verrichtingen voorbereid worden, dat is tien procent meer dan bij de start van het vorige beursjaar. Verwacht wordt dat op jaarbasis wellicht drie tot vier keer zoveel geld opgehaald zal worden.