AMSTERDAM (reuters) -- De Nederlandse bank ABN Amro voegt zich bij een groep van zakenbanken als aandeelhouder van het elektronische beurssysteem Tradepoint. Dat systeem wordt gezien als een belangrijke speler in de strijd om de Britse en Europese aandelenhandel naar zich toe te trekken.

ABN Amro neemt een participatie van 9,02 procent in Tradepoint Financial Networks, evenveel als enkele andere grootbanken die sinds september tot het kapitaal toetraden en daarmee het verlieslatende Tradepoint redden. Dat consortium wordt geleid door Instinet, de beursdochter van informatiegroep Reuters en omvat de banken Merrill Lynch, Dresdner Kleinwort Benson en Deutsche Bank.

Het Britse, beursgenoteerde Tradepoint leidde lang een sluimerend bestaan, maar slaagde er de voorbije maanden in marktaandeel af te snoepen van de Londense beurs. Het bedrijf werkt nu aan een platform voor de handel in 300 á 400 Europese topaandelen, dat tegen midden volgend jaar klaar zou moeten zijn. Ook acht lokale Europese beurzen en het Amerikaanse Nasdaq bereiden zo'n pan-Europese beurs voor.

Tradepoint is een computersysteem waarvan de terminals zich bij grote, institutionele beleggers bevinden. Zij kunnen rechtstreeks aandelen verhandelen tegen een minieme kostprijs. De beurs streeft ernaar de beurs met de laagste kostenstructuur ter wereld te worden. Momenteel worden via het systeem zo'n 2.000 Britse aandelen verhandeld.