De beurs van Brussel heeft er haar laatste volledige dag van het jaar -- en al dan niet van het millennium -- opzitten. Vandaag sluit de Belgische aandelenmarkt vroeger af om het lange nieuwjaarsweekend in te gaan.

Zoals te verwachten was, viel er gisteren zo goed als niets te beleven. Belgisch bedrijfsnieuws was er hoegenaamd niet, de meeste beleggers waren afwezig. Binnen de Bel-20 was er geen enkele uitschieter. De Frans-Belgische groep Dexia presteerde het best met een winst van 1,53 procent tot 159,4 euro. Cobepa moest 1,05 procent afgeven en besloot de dag op 61,15 euro.

Op de rest van de termijnmarkt maakte Dolmen Computer een koers op 30 euro, 6,72 procent hoger dan eergisteren. De volgende evenwichtskoers lag echter al op 32 euro. Het aandeel is sinds 10 december al ongeveer verdubbeld in waarde.

Ook Spector was erg in trek bij de beleggers. Het aandeel, dat de jongste maanden uit een diep dal kroop, maakte een sprong van 5,53 procent tot 42 euro. De holding Finoutremer werd 5,21 procent duurder tot 214,1 euro.

Onder de dalers vonden we Neuhaus, dat 3,34 procent kwijtspeelde tot 59,3 euro, en Creyf's Interim dat 3,32 procent lager sloot op 23,01 euro.

Ook de contantmarkt lag er rustig bij. Mooie winsten waren er wel voor de koffiegroep Miko, die 5,56 procent klom tot 38 euro, en voor weefgetouwenfabrikant Picanol die een winst van 8,24 procent liet optekenen en afsloot op 368 euro.

Op Euro.NM sprong de online broker VMS-Keytrade 4,83 procent omhoog naar 17,35 euro.

Easdaq kende eindelijk nog eens een normale beursdag. Van de Belgische aandelen sprong vooral het internetbedrijf Bricsnet in het oog, met een winst van liefst 23,97 procent tot 15 euro. Het aandeel maakte de voorbije twee maanden een dramatische ommekeer, waarbij de koers verdubbelde.

In New York wordt het jaar pas morgen afgesloten, maar de volumes lagen er gisteren al bijzonder laag. Zowel de Dow Jones als Nasdaq deden het 's ochtends goed dankzij een nieuwe rally van de technologieaandelen. Er werden twee conjunctuurbarometers gepubliceerd waaruit opnieuw bleek dat de VS-economie in een verschroeiend tempo blijft groeien.

In Tokyo waren het eveneens de technologieaandelen die de kar trokken. De beleggers waren nog steeds onder de indruk van de aandelensplitsing van Sony. Vooral de grote aandelen boekten winst: hoewel de Nikkei licht steeg, waren er op de eerste markt 783 dalers tegenover 383 stijgers.

Een winst van 2,69 procent tot 76,6 euro voor autoreus DaimlerChrysler slaagde er niet in de rest van Frankfort op te peppen. De Dax sloot stabiel af door winstnemingen in de telecomsector en op financiële aandelen.

Parijs boekte dan weer een kleine winst, maar het besef groeit meer en meer dat de beurs niet kan blijven stijgen als de langetermijnrente niet eerst omlaag komt. Telecomreus Alcatel boekte winst omdat nogal wat beleggers hopen dat het bedrijf zal kunnen meehelpen aan de heropbouw van het Franse elektriciteitsnet dat werd getroffen door de winterstormen.

Met de hulp van enkele zwaargewichten klom de Amsterdamse AEX naar een nieuw record. Shell sloot 2,7 procent hoger op 60,1 euro en KPN werd 1,9 procent duurder tot 94,2 euro.

Ook Londen rukte verder op in de recordzone, vooral dankzij een winst van 4,6 procent voor British Telecom.