Renault weigerde gisteren commentaar te geven op het bericht dat het zich kandidaat heeft gesteld om het Zuid-Koreaanse Samsung Motors over te nemen. ,,We geven geen commentaar op dit bericht'', verklaarde een woordvoerder van de Franse constructeur.

De Zuid-Koreaanse pers meldde gisteren dat Renault, samen met de Duitse onderdelenleverancier Sachsenring Automobiltechnik, een intentiebrief tot overname heeft overhandigd. Een verantwoordelijke van de belangrijkste schuldeiser van Samsung Motors, Hanvit Bank, gaf aan dat twee Europese bedrijven vorige week hun intentie hebben kenbaar gemaakt om het noodlijdende Samsung Motors over te nemen. Om welke bedrijven het ging, deelde hij niet mee.

Woordvoerders van Samsung Group en Samsung Motors zegden geen informatie te hebben over de voorstellen van Renault en Sachsenring. De verkoop van de autodivisie zou tegen eind februari gerealiseerd moeten zijn. Samsung is wel bereid 10 tot 20 procent van de aandelen in Samsung Motors te houden indien de overnemer dat wenst.

Indien Renault Samsung overneemt, is dat de tweede slag die de Franse constructeur in Azië slaat. Eerder dit jaar verwierf Renault 36 procent en de feitelijke leiding bij het Japanse Nissan. Precies die aanwezigheid in Nissan doet analisten twijfelen aan het nut van een overname van Samsung Motors. Volgens sommige analisten heeft Renault gewoon niet de middelen om Samsung erbij te nemen. Het aandeel Renault steeg lichtjes op de beurs van Parijs, maar dat werd niet toegeschreven aan het nieuws in verband met Samsung.