GENT -- Twee havenstakingen in het najaar hebben hun stempel gedrukt op het trafiekresultaat van de Gentse haven. Dit jaar werd met een goederenoverslag van 23,8 miljoen ton een vooruitgang met een procent geboekt, vergeleken met 1998.

Het is wel het beste resultaat sinds 1991 toen 25,4 miljoen ton maritieme goederenoverslag gerealiseerd werd. Met de 23,8 miljoen ton stijgt de Gentse haventrafiek voor het derde jaar op rij.

De stijging van de maritieme goederenoverslag is vooral te danken aan de sterke stijging van de afvoer. Het compenseerde ruimschoots de daling van de aanvoer van goederen. Die daalde met 4,5 procent. Met 29,5 procent meer afgevoerde goederen werd een explosieve groei geboekt. In absolute cijfers blijft de aanvoer echter verscheidene maatjes groter. De aanvoer beliep 18,9 miljoen ton, de afvoer 4,96 miljoen ton.

Naar de goederensoort boekte de Gentse haven een vooruitgang voor landbouwproducten, voedingsproducten en veevoeder, metaalproducten, meststoffen, voertuigen, machines en diverse fabrikaten. Verlies was er voor vaste minerale brandstoffen, petroleumproducten, ertsen en schroot, ruwe mineralen, bouwmaterialen en chemische producten.