BRUSSEL (reuters) -- De Europese Commissie publiceerde gisteren in het Publicatieblad, het Europese staatsblad, een ontwerprichtlijn die het makkelijker moet maken na te gaan of spoorwegen, posterijen en andere bedrijven met opdrachten van openbaar nut hun overheidssubsidies aanwenden voor diensten van openbaar nut.

De Commissie startte onlangs een onderzoek tegen Deutsche Post na klachten dat de Duitse posterijen hun commerciële activiteiten zouden subsidiëren met inkomsten uit het monopolie op de brievenpost. Dat doet denken aan de verdenkingen in eigen land, geuit door onder meer VLD-kamerlid Bart Somers, dat de NMBS de expansie van haar pakjesdochter ABX zou financieren met overheidsgeld. Iets wat spoorbaas Etienne Schouppe ontkent.

Om dergelijke zaken beter te kunnen nagaan, vraagt de Commissie dat de betrokken bedrijven gesplitste rekeningen zouden opmaken voor ieder van hun activiteiten. De nieuwe regels gelden zowel voor bedrijven die eigendom zijn van de overheid, als voor particuliere bedrijven die taken van openbaar nut uitvoeren voor de overheid. De Commissie wil de ontwerprichtlijn definitief aanvaarden na een consultatie van twee maanden bij de lidstaten.