BRUSSEL -- Om een tekort aan telefoonnummers te vermijden, moet je vanaf 1 januari ook voor oproepen binnen dezelfde telefoonzone altijd het zonenummer vormen. Er geldt een overgangsfase van een half jaar. Tijd genoeg dus om bijvoorbeeld je inbelnummer voor Internet te wijzigen.

De toegenomen concurrentie in de telecomsector en de ontwikkeling van nieuwe diensten veroorzaken een stijgende vraag naar telefoonnummers. Het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT), dat verantwoordelijk is voor het nummerplan, heeft daarom in eerste instantie beslist bij elke oproep het zonenummer te verplichten.

In tweede instantie, waarschijnlijk vanaf 2003, krijgen alle bestaande telefoonnummers er een cijfer bij door de prefix aan te passen. ,,Dat is een nog veel grotere operatie omdat de nummers zelf dan wijzigen'', zegt Peter Vergote, adviseur op het BIPT.

,,De wijziging is dringend omdat in de zones Leuven, Hasselt, Herentals en Charleroi een tekort dreigt. We hadden de keuze om het volledige nummerplan ineens te wijzigen of in stappen te werken. Met het verplichte zonenummer zitten we alvast voor de komende jaren goed met 2 tot 3 miljoen extra nummers. Na 2003, met het verlengde nummer, komen daar nog eens 60 miljoen nummers bij.''

Vanaf nieuwjaar moet een abonnee in Brugge die naar zijn tante in Sint-Kruis belt, dus ook het 050-zonegetal vormen, net zoals hij 09 vormt wanneer hij de schoonzus in Gent wil groeten. Voor een zonaal gesprek moet je dus net op dezelfde wijze bellen als voor interzonaal verkeer.

Het BIPT heeft wel een overgangsfase ingevoerd. De eerste zes maanden is het zonenummer nog niet verplicht en kan je bellen zonder prefix. Na 1 juli waarschuwt een stem dat je het zonenummer vergeten bent. Vanaf 1 januari 2001 krijg je de bekende korte tut-tut-tut voor een onbekend nummer wanneer je het zonenummer vergeet.

De invoering van het verplichte zonenummer, en later het bijkomende getal, heeft geen enkele invloed op het tarief van de oproepen. Gsm-nummers en speciale korte nummers als 100, 101, 1204 of 0800 en 0900-lijnen blijven onveranderd. Ook oproepen vanuit het buitenland en vanaf gsm's blijven bij het oude.

Het verplichte zonenummer betekent wel dat je de geheugentoetsen in je telefoontoestel moet herprogrammeren. Ook vele faxtoestellen, modems en pc's werken met voorgeprogrammeerde nummers. Internetgebruikers bijvoorbeeld moeten hun inbelnummer wijzigen. Ook telefooncentrales in bedrijven en alarminstallaties moeten worden aangepast, alleszins voor 1 juli 2000.