BONN (reuters, bloomberg) -- De beursgang van de Duitse Post blijft uiteindelijk beperkt tot een kwart van de aandelen. Die worden op 20 november naar de beurs gebracht tegen 18 tot 23 euro per aandeel. De Deutsche Post World Net, zoals het Duitse postbedrijf tegenwoordig officieel heet, wordt daardoor gewaardeerd op 25,5 miljard euro (1.029 miljard frank).

De introductie van Deutsche Post op de beurs van Frankfort is de grootste beursgang in Europa dit jaar. Een week geleden leek het nog alsof een derde van de aandelen Deutsche Post naar de beurs zou worden gebracht, maar het blijft bij een kwart.

Als de belangstelling van de beleggers buitensporig groot is, kan het aantal aangeboden aandelen van 278,2 miljoen wel nog met maximaal 41,73 miljoen aandelen worden opgetrokken. Daardoor zou dan uiteindelijk ongeveer 29 procent van het openbare Duitse postbedrijf op de beurs belanden.

Belangstellenden moeten hun orders ten laatste op 16 november plaatsen. Institutionele beleggers krijgen tijd tot 17 november.

Om de kleinere beleggers te lokken, voorziet Deutsche Post in een korting van een halve euro op de introductieprijs als voor 10 november ingetekend word. Daar bovenop komt nog één bonus aandeel per pakket van 15 effecten dat ten minste tot 30 november 2002 wordt aangehouden. Uiteindelijk hoopt Deutsche Post dat daardoor zowat de helft van de aandelen in handen van particulieren zullen belanden.

Eerder werd al bekendgemaakt dat de verkoop in handen ligt van de Duitse staatsontwikkelingsbank KfW. Die heeft nu nog de helft van de Deutsche Post aandelen in handen.

Op termijn zal KfW zijn hele participatie naar de beurs brengen, zodat net niet de helft van Deutsche Post in particuliere handen belandt. Eerder deed de regering al hetzelfde met het Duitse telefoonbedrijf Deutsche Telekom. Die operatie werd een groot succes.

Gedelegeerd bestuurder Klaus Zumwinkel van Deutsche Post zei tijdens het weekeinde in diverse kranteninterviews te hopen dat de regering uiteindelijk toch meer dan de helft van het bedrijf naar de beurs zal brengen.

Hij verklaarde ook dat Deutsche Post tijdens de komende drie tot vijf jaar hoopt het gezamenlijk aandeel in de globale winst van de afdelingen logistiek, express en postbank op te trekken tot ongeveer vijftig procent. De resterende vijftig procent blijft van de klassieke postactiviteiten komen. Nu is dat nog 77 procent.

De opbrengst van de beursgang zal in de Duitse schatkist belanden. De regering wil er de pensioenlasten voor het postpersoneel mee dekken.