Jo Lernout en Pol Hauspie
© rr
BRUSSEL -- Het taaltechnologiebedrijf Lernout & Hauspie had geen satellietbedrijfjes nodig om een vooraanstaande marktpositie te veroveren. Ook als de omzet van die satellieten volledig verdwijnt, kan het Ieperse bedrijf zijn groeistrategie realiseren, zeggen analisten. Op voorwaarde dat de banken hun kredietlijnen openhouden. De sfeer van onthullingen in de pers stelt de koelbloedigheid van de bankiers op de proef.

Lernout & Hauspie kan volgens analisten verder zonder de zogenaamde Language Development Companies (LDC's) . Dit franchisingconcept stond in 1998 voor 10 procent van de omzet van L&H en vorig jaar voor 25 procent. In de eerste jaarhelft van 2000 werden er weinig of geen nieuwe LDC's gelanceerd.

Na de overname van Dragon Systems en Dictaphone, producent van dicteerapparaatjes, is het gewicht van de LDC's nog verder teruggebracht. Analisten houden er rekening mee dat deze structuur, die zwaar onder vuur ligt en de geloofwaardigheid van de organisatie een knauw gaf, volledig stopgezet wordt.

De LDC's stelden het bedrijf in staat het financiële risico van de ontwikkeling van nieuwe taaltechnologie buiten L&H te houden. De beursautoriteiten willen nu weten of de techniek ook niet werd gebruikt om de omzet van L&H kunstmatig op te krikken met betwistbare inkomsten. L&H liet afgelopen vrijdag, na lang verzet, weten de namen van de investeerders in zijn satellietbedrijven bekend te zullen maken.

L&H kan dus zonder de satellietomzet. ,,Maar ze moeten het vertrouwen van hun bankiers behouden'', beweert een analist van een grote Belgische bank. ,,Zeker nu het derde kwartaal verlieslatend is. In de huidige sfeer van onthullingen is dat niet evident.''

John Duerden, de nieuwe topman van L&H, gaat eerstdaags zijn budgetten voor volgend jaar voorstellen aan de raad van bestuur. Hij heeft al aangekondigd in de kostenstructuur te zullen snoeien. Maar naarmate het vertrouwen in L&H verder aangetast wordt, komt het plan-Duerden in het gedrang.

Ook de roep naar totale transparantie zal in de komende dagen niet afnemen. Dat bewijzen krantenberichten over de betrokkenheid bij L&H van prominente Vlaamse ondernemers als Luc De Bruyckere (Ter Beke) en Christian Dumolin (Trustcapital, Koramic). Dergelijke berichten helpen de indruk versterken dat niet alles duidelijk is in het L&H-netwerk.

Verwacht wordt dat het taaltechnologiebedrijf in de komende maanden zijn structuur ingrijpend gaat moeten hertekenen. Met als mogelijk gevolg dat de stichters, Jo Lernout en Pol Hauspie, de controle over het bedrijf verliezen.

De nieuwe start van L&H kan er pas komen na de publicatie van de externe audit van KPMG en het afronden van de interne audit door Arthur Andersen en het advocatenbureau Cave.