DELTA AIRLINES: Nog eens 1.500 banen weg - HEMA: 50 Belgische winkels erbij - TYCO: Kozlowski vrij op borgtocht


DELTA AIRLINES: Nog eens 1.500 banen weg
De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Delta Airlines verwacht in het lopende kwartaal een verlies te maken van 350 miljoen dollar. Dat is bijna twee keer zoveel als in het tweede kwartaal. Om de kosten te drukken, zal Delta Airlines nog eens 1.500 stewardessen en ander cabinepersoneel ontslaan. Na de aanslagen van 11 september 2001 schrapte de luchtvaartmaatschappij al 13.000 banen.

Eerder had de op één na grootste luchtvaartmaatschappij van de VS de verwachting uitgesproken dat het resultaat in het derde kwartaal niet veel van het tweede zou afwijken. Toen bedroeg het verlies 186 miljoen dollar. Op de beurs kwam het nieuws hard aan. Het aandeel verloor vrijdag 24,4 % in waarde.


HEMA: 50 Belgische winkels erbij
De Nederlandse warenhuisketen Hema, een onderdeel van het Vendex-concern, gaat de komende jaren fors uitbreiden in Nederland en andere Europese landen. In België wordt het aantal winkels van 25 naar 75 uitgebreid. Dat heeft directeur Goeminne van Hema zaterdag verklaard. Totnogtoe ging Hema in België uit van een verdubbeling van de Belgische omzetbijdrage in de komende vijf jaar.

Hema wil de groei in Nederland verdubbelen van vijf naar tien nieuwe filialen per jaar. Hema telt nu nog in Nederland 257 winkels.

De uitbreiding in Duitsland hangt af van het succes van drie winkels die daar binnenkort openen. Als de Duitse klant enthousiast reageert, dan zou er de komende jaren een Hema verrijzen in driehonderd Duitse plaatsen.

Voor Frankrijk verwacht Goeminne eenzelfde aantal, ook weer afhankelijk van het slagen van een proef met enkele vestigingen. Denemarken, Zweden, Zwitserland en Oostenrijk zijn volgens hem goed voor zestig filialen per land. In Luxemburg wil Hema zes winkels.

Het huidige aantal van 280 Hema-winkels groeit dan de komende jaren naar mogelijk zevenhonderd. Zo wil Hema zijn omzet in drie jaar verdubbelen tot boven de 2 miljard euro. Het afgelopen halfjaar draaide Hema een omzet van 438 miljoen euro.


TYCO: Kozlowski vrij op borgtocht
Dennis Kozlowski, de voormalige topman van het Amerikaanse conglomeraat Tyco International, mag zijn proces van buiten de cel voeren. Een rechter besliste vrijdag dat de 10 miljoen dollar die zijn ex-vrouw Angie op tafel had gelegd, volstond als borgtocht.

Kozlowski wordt beschuldigd van massale beursfraude en diefstal uit de bedrijfskas. Volgens de openbare aanklager is ook het geld voor de borgtocht grotendeels op frauduluze manier verkregen.