De aandelen van Gateway zijn gisteren even met bijna 10 procent gestegen nadat de tweede grootste on line verkoper van persoonlijke computers meegedeeld had 5.000 werknemers hun ontslag te geven.

De inkrimping met een kwart van het personeelsbestand is een onderdeel van een plan om de winstgevendheid te doen herleven door de activiteiten te stoppen in Azië en mogelijk ook in Europa.

De Gateway-koers klom aanvankelijk met 9,3 procent, maar temperde in de loop van de dag tot een winst van 26 cent of ruim 3 procent tot 8,86 dollar. Het voorbije jaar was 87 procent van de waarde verloren gegaan.

Oprichter, voorzitter en gedelegeerd bestuurder Ted Waitt probeert het bedrijf opnieuw draaiende te krijgen nadat hij gedurende drie opeenvolgende kwartalen een verlies had moeten boeken. De vraag naar persoonlijke computers is ingezakt en Gateway moest snoeien in de prijzen om de concurrentie te kunnen blijven aangaan met rivalen als Dell Computer, de grootste (on line) pc-verkoper ter wereld. Waitt wil nu focussen op producten met hogere marges dan pc's.

Gateway zei dat het winstgevend zou zijn geweest in het tweede kwartaal zonder activiteiten buiten de Verenigde Staten. ,,De mogelijkheden liggen hier in de VS'', zei Waitt. Het bedrijf met hoofdzetel in San Diego zal een fabriek sluiten in Salt Lake City en verscheidene Amerikaanse callcenters. Dat komt bovenop een stopzetting van alle activiteiten in Maleisië, Singapore, Japan, Australië en Nieuw-Zeeland. De plannen voor Europa worden binnen dertig dagen bekendgemaakt.

Gateway neemt een provisie van 475 miljoen dollar (522 miljoen euro) voor het derde kwartaal. Het bedrijf verwacht winst voor belastingen in het vierde kwartaal. Het besparingsplan zal 300 miljoen dollar (330 miljoen euro) per jaar opleveren.

Waitt (38), die 31 procent van het bedrijf bezit, richtte Gateway in 1985 op in South Dakota. Hij trad in januari weer aan als CEO na een jaar afwezigheid. Zijn zelfgekozen opvolger werd de laan uitgestuurd, samen met zes directieleden nadat de verkoop en de winst waren ingestort.

  • Deze dagelijkse rubriek signaleert en verklaart opvallende koersbewegingen van een aandeel.