De vloedgolf van slechte groeicijfers, zowel in Europa als in de Verenigde Staten, eiste gisteren haar tol. De hoop dat de Europese Centrale Bank haar rente vandaag zal verlagen, werd intussen zo goed als de bodem ingeslagen door een verklaring van voorzitter Welteke van de Bundesbank.

Boven Azië hangt ondertussen een dreigende wolk nu steeds duidelijker wordt dat Japan in slechte papieren zit.

Niet verwonderlijk dus dat in Azië vooral de negatieve prestatie van Japan in het oog sprong. De Nikkei-index dook voor het eerst sinds bijna 17 jaar onder de drempel van de 11.000 punten. Aanleiding was een verklaring van topambtenaren dat mogelijk meer tijd nodig is dan verwacht om de niet-rendabele leningen bij de Japanse banken op te ruimen. Nu wordt al gesproken van een periode van zeven jaar om het bedrag van die leningen met 60 procent te doen dalen. Analisten en beleggers krijgen daardoor het gevoel dat de regering het probleem voor zich uitschuift.

Dat bleek uit de evolutie van de financiële waarden. Mizuho, de grootste Japanse bank als het balanstotaal als criterium wordt genomen, kreeg een klap van 6,9 procent en Mitsubishi Tokyo Financial Group dook 5,3 procent omlaag.

Daarnaast deden de waarden die sterk afhangen van de Amerikaanse marktn het slecht. Het dalende consumentenvertrouwen in de VS stuurde het aandeel-Kyocera 3,7 procent omlaag; Toyota verloor 2,7 procent. De Amerikaanse markt is goed voor meer dan de helft van Kyocera's omzet en 70 procent van de winst van Toyota wordt gerealiseerd op de Noord-Amerikaanse markt.

In Europa was het beeld minder duidelijk. Bedrijven die voor een flink stuk van hun omzet of winst afhankelijk zijn van de Amerikaanse markt, deden het heel wat minder goed dan sommige informaticawaarden.

De luxegroep Gucci kreeg een dreun van 2,5 procent te incasseren. Het bedrijf haalde afgelopen jaar een kwart van zijn omzet op de Noord-Amerikaanse markt. Ook SIG deed het slecht met een koersdaling van 5 procent. De nummer twee op de markt van drinkkartons stelde voor dit jaar een daling van de winst in het vooruitzicht na een ,,drastische'' vermindering van de verkoop in de Verenigde Staten.

Het Britse CMG schoot maar liefst 23 procent omhoog nadat het informaticabedrijf aankondigd had dat zijn afdeling computer-diensten sneller groeit dan vorig jaar en dat de verliezen van de afdeling draadloze software tijdens de eerste helft van het jaar kleiner waren dan verwacht. CMG moest de dag voordien wel 12 procent inleveren.

De ECB-vergadering die vandaag plaatsvindt, drukte nogal zwaar op de banksector, waar weinig verrichtingen gebeurden. Analisten hopen dat de Europese Centrale Bank de rente zal verlagen, maar voorzitter Ernst Welteke van de Bundesbank liet al uitschijnen dat daar best niet te veel op gehoopt wordt.

In eigen land woog het nieuws van de tegenvallende groei tijdens het tweede kwartaal zwaar, maar ook hier wachtten veel beleggers af tot ze de uitslag van de ECB-vergadering kennen. Opvallend was wel de nieuwe duik van Ubizen (-7,25 procent) in afwachting dat de details van het herstructureringsplan publiek worden gemaakt. Dat zal normaal vandaag gebeuren.

In Amerika kregen de belangrijkste aandelen voor de derde dag op rij klappen, na het nieuws dat de groei naar het laagste peil sinds acht jaar is teruggevallen. De Nasdaq stond kort na de middag 1,38 procent lager en de Dow Jones index zat 1,19 procent beneden het peil van dinsdag.

  • Wat doen de beurzen nu ?
  • www.beurs24.be toont het u
  • www.beurs24.be , de beurssite van De Standaard en European Investor.