BRUSSEL -- De Bank Brussel Lambert (BBL), de Belgische dochter van de Nederlanse financiëledienstengroep ING, was in de eerste helft van 2001 goed voor een nettowinst van 335 miljoen euro of 13,5 miljard frank. Dat is 10 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Op 19 november wordt er op het hoofdkwartier in Amsterdam beslist of de naam van de bank behouden blijft, liet gedelegeerd bestuurder Luc Vandewalle woensdag weten.

De halfjaarresultaten kwamen er, noblesse oblige, een week na de tussentijdse balans van het moederbedrijf. Die zagen er, gegeven de zorgwekkende economische omstandigheden, meer dan behoorlijk uit. Voorzitter Ewald Kist kon niet zonder enige trots een stijging van de bedrijfswinst met 16 procent bekendmaken. De verzekeringspoot deed het uitstekend met een toename van 28,4 procent. Bij de bankafdeling ging het iets minder. Daar ging het resultaat er met 1 procent op vooruit. Al was dat op zich geen mindere prestatie. De eerste jaarhelft van 2000 was immers een recordperiode voor de groep.

De resultaten van de Belgische dochter waren in lijn met die van de groep, zij het dat de BBL bijna uitsluitend uit bankactiviteiten bestaat. In de eerste helft van 2001 behaalde BBL een operationele winst van 269,2 miljoen euro (10,85 miljard frank). Dat is een stijging van 0,7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De totale inkomsten daalden met 3,6 procent tot 1,59 miljard euro (64,14 miljard frank).

De schulden aan klanten, inclusief die in schuldbewijzen, groeiden in de eerste jaarhelft 10,1 procent aan tot ruim 70 miljard euro. De spaardeposito's waren in het eerste semester minder talrijk dan tijdens dezelfde periode in 2000 en daalden van 8,57 miljard euro naar 8,24 miljard euro (-3,8 procent). De termijndeposito's en zichtdeposito's kenden daarentegen een groei van respectievelijk 1,1 en 37,8 procent.

De vorderingen op de privésector stegen de eerste zes maanden van 2001 met 5,3 procent. ,,Dat toont aan dat er van een zogeheten credit crunch geen sprake is'', zei Vandewalle.

Volgens Vandewalle behaalden ook de drie verzekeringsdochters van de BBL -- BBL Life, BBL Insurance en BBL Insurance Brokerage -- uitstekende resultaten. De verwachtingen voor de rest van het jaar blijven positief, aldus Vandewalle. Ondanks het moeilijke klimaat is de topman ervan overtuigd dat de vooropgestelde jaarcijfers bereikt kunnen worden.

Over een eventuele naamsverandering van BBL in ING wou Luc Vandewalle niets kwijt. ,,De studies daaromtrent zijn beëindigd. De voorstellen worden op de raad van bestuur van 19 november voorgelegd en besproken'', zei hij.