HOUTHALEN/STOCKHOLM (belga, bloomberg) -- Bij sigarenfabrikant Swedish Match in België sneuvelen tegen het einde van volgend jaar 160 voltijdse banen. De fabriek in Overpelt gaat dicht. Dat is dinsdagavond beslist op een speciale ondernemingsraad.

Swedish Match stelt 220 mensen tewerk in Overpelt en 350 mensen in Houthalen. De directie wil de vestiging in Overpelt sluiten en ze in de fabriek van Houthalen integreren. Om tegen de sluiting en de aangekondigde afvloeiingen te protesteren, voeren de arbeiders in Overpelt sedert woensdagmorgen acties.

Volgens vakbondsafgevaardigde Valère Put van ACV Voeding en Diensten wil de directie ook 25 machines van het machinepark in Houthalen naar Indonesië overbrengen. ,,Daarom zal er donderdag en komende maandag nog overleg met de directie plaatsvinden en indien nodig zullen er ook in Houthalen acties volgen'', aldus Put.

De herstructurering moet een besparing van 50 miljoen Zweedse kronen (5,3 miljoen euro) opleveren, meldt het bedrijf. ,,De integratie van de twee fabrieken in België en een aantal gelijklopende productie-investeringen maken deel uit van permanente inspanningen om te moderniseren en de efficiëntie in de productie te verhogen.''

Swedish Match deed een aantal overnames om zijn aandeel in de niet-sigaretten-productie te verhogen. Het bedrijf, dat zijn sigarettenafdeling in 1999 verkocht, ging zich onlangs specialiseren in sigaren, pruim- en snuiftabak.

Swedish Match boekte het afgelopen jaar een nettowinst van 1,15 miljard kronen (121 miljoen euro) bij een omzet van 11,53 miljard kronen (1,3 miljard euro).