Zeebrugge
©rdl
BRUSSEL -- De Belgische economische activiteit is tijdens het tweede kwartaal van dit jaar met 0,6 procent gedaald ten opzichte van de eerste drie maanden van het jaar.

Het is de eerste keer sinds het laatste kwartaal van 1998 dat de economische groei is afgenomen. De economische groei in de VS, zo bleek gisteren uit een regeringsrapport, is tijdens dezelfde periode op 0,2 procent uitgekomen, het laagste peil sinds acht jaar.

De Belgische economie wordt algemeen beschouwd als een belangrijke voorspellende indicator voor de economische gang van zaken in heel Europa. België produceert met zijn 10 miljoen inwoners weliswaar nauwelijks 4 procent van het bruto binnenlands product van de eurozone, maar door de openheid van onze economie en sterke banden met de buurlanden bieden de economische prestaties van ons land een goed beeld van wat tijdens de komende maanden op Europees vlak kan worden verwacht.

Uit voorlopige cijfers van het Instituut voor de Nationale Rekeningen (INR) blijkt wel dat de economie ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar toch nog met 1,7 procent is gegroeid. Tijdens het eerste kwartaal nam de economische activiteit nog met 2,4 procent toe tegenover een jaar eerder. Het hele eerste semester gaf een groei van 2,1 procent te zien ten opzichte van de eerste zes maanden van 2000. ,,Een groeitempo dat iets hoger ligt dan het gemiddelde van de drie buurlanden,'' merkt de Nationale Bank op.

Twee van de drie belangrijkste Europese economieën zijn ondertussen volledig stilgevallen. De Duitse noteerde tijdens het tweede kwartaal een nulgroei, de Italiaanse kromp 0,1 procent. De Amerikaanse economie, zo bleek gisteren, groeide nog met 0,2 procent. De jongste dagen vreesden economisten dat de Amerikaanse groei zelfs helemaal zou zijn stilgevallen. De dollar reageerde daarom prompt positief. In het eerste kwartaal werd in de VS nog 1,3 procent gehaald.

Ook de Belgische cijfers zijn voorlopig. De definitieve worden pas midden oktober gepubliceerd. De huidige cijfers houden wel rekening met de seizoeninvloeden, maar nog niet met een verschil in aantal werkdagen.