NIJKERK (reuters) -- De aandeelhouders van het getormenteerde Nederlandse softwarehuis Baan reageerden gisteren tijdens een aandeelhoudersvergadering erg koel en kritisch op het bod van het Britse Invensys.

Sommigen hadden grote twijfels over de slaagkansen van het bod. Maar volgens anderen riskeert het Nederlandse bedrijf failliet te gaan als Invensys er niet in slaagt Baan over te nemen.

Pers of buitenstaanders waren niet welkom op de buitengewone aandeelhoudersvergadering in het Nederlandse plaatsje Nijkerk, maar bij het verlaten van de zaal wilde een aandeelhouder wel kwijt dat de gemoederen binnen zeer hoog waren opgelopen. ,,Ik denk niet dat Invensys Baan zal overnemen en ik hoop dat wij zelfstandig verder kunnen'', vertelde een aandeelhouder.

De Britse industriële groep Invensys is bereid 762 miljoen euro te betalen in cash plus nog eens honderd miljoen euro schulden van Baan over te nemen.

Dat komt overeen met 2,85 euro per aandeel.

,,Ik vind dat dit bod veel te laag is en denk niet dat ik mijn aandelen ga verkopen'', vertelde aandeelhouder Hendrik van de Graaf. ,,Ik hoop dat het bod de komende weken zal worden verhoogd, want het is weinig waarschijnlijk dat Invensys 95 procent van de aandelen kan verwerven.''

Maar Pierre Everaert, de interim algemeen directeur van Baan, waarschuwde de aandeelhouders ervoor dat de softwaremaker wel eens failliet zou kunnen gaan indien dit bod wordt geweigerd. Hij verklaarde dat Baan met verschillende kandidaat-overnemers had gesproken, maar dat Invensys de enige onderneming was die ,,een normaal bod'' deed. Sindsdien de bekendmaking van het bod van Invensys hebben geen andere kandidaten zich aangeboden.

Op dit ogenblik beschikt Invensys over twintig procent van de aandelen, maar het liet weten dat de overeenkomst niet doorgaat indien het er niet in slaagt minstens 95 procent van de aandelen te verwerven.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig