In Azië moesten de Japanse beleggers een tegenslag incasseren. De industriële productie is in april minder gestegen dan verwacht, wat de hoop op een snel einde van de recessie enigszins ondermijnde. De Nikkei verloor 0,7 procent, onder leiding van de computeraandelen. Ook de rest van Azië had een slechte dag. Zuid-Korea en Singapore lieten 1,6 procent liggen, Hongkong 1,3 procent.

Ook Europa werd geconfronteerd met slecht nieuws. De Britse gsm-operator MMO2 publiceerde een lager dan verwachte omzet en voor topaandelen als Nokia en Munich Re waren er downgrades van financiële analisten.

De Stoxx 50 index verloor 0,2 procent tot 3.379 punten en staat dit jaar op een verlies van 8,9 procent.

Nokia verloor 2 procent tot 14,95 euro na een verlaging van het koersdoel bij UBS Warburg, tot 20 euro. Het bedrijf, dat ooit de grootste beurswaarde van Europa had, staat nu nog maar dertiende op de ranglijst. MMO2 dook liefst 12 procent lager naar 42,5 pence. BT, het voormalige moederbedrijf van de gsm-operator, zakte met 3 procent tot 276 pence. Veel beleggers stapten over van BT naar Vodafone, dat eergisteren goede resultaten bekendmaakte. het aandeel steeg met 2,9 procent tot 105,75 pence. Deutsche Telekom werd 3,7 procent lichter tot 12,1 euro als gevolg van de uitbetaling van een dividend. Ook de aandeelhouders van E.ON knipten hun coupon, wat een koersverlies gaf van 2,2 procent tot 56,7 euro.

Munich Re liet 2,7 procent liggen tot 254,2 euro. De winstvoorspelling voor de verzekeraar werd verlaagd bij Goldman Sachs. Bovendien maakte Deutsche Bank bekend dat ze de voorbije twee maanden voor 263 miljoen euro aandelen van Munich Re via de beurs verkocht.

Het beste financiële aandeel van gisteren was duidelijk Fortis. De Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar steeg met 4 procent tot 25,38 euro dankzij de publicatie van beter dan verwachte kwartaalresultaten.

Dankzij Fortis kon de Bel-20 anderhalf procent winst boeken. Maar ook Dexia herstelde zich verder van de zware klap van vorige week. Het aandeel werd 2,8 procent duurder. En ook Interbrew krabbelde terug na de duik van vrijdag, als gevolg van de gerechtelijke beslissing die de integratie van Beck's in de VS blokkeert. Het bieraandeel sloot 3,2 procent hoger af op 31,99 euro.

Amerika zag de belangrijkste beursindexen 's ochtends dalen bij een relatief lichte handel. Er viel niet zo veel nieuws te rapen, en op de achtergrond blijft in Wall Street de vrees voor nieuwe terreuraanslagen sluimeren. Tekenend was dat op de beursvloer meteen het gerucht ging over een nieuwe aanslag in New York, nadat in een straat nabij het Empire State Building enkele riooldeksels uit de grond waren geploft. Een duidelijk signaal dat de zenuwen gespannen staan, was de verdere doorbraak van de goudprijs tot het hoogste peil in bijna vijf jaar.

Rond de middag stond de Nasdaq Composite Index 0,95 procent in het rood op 1.636 punten, na een aanvankelijk verlies van 1,5 procent. De Dow Jones noteerde zo goed als stabiel op 9.975 punten, na een eerder verlies van 0,5 procent. De farmareus Merck kon 68 cent stijgen tot 56,72 dollar en Philip Morris deed er 79 cent bij tot 55,89 dollar.

Onder de verliezers zaten vooral technologienamen. Novellus, een maker van machines voor de productie van chips, zakte met 5 procent tot 43,98 dollar omdat het bedrijf geen vooruitzichten durfde geven voor de tweede jaarhelft. Ook Applied Materials en Intel gingen achteruit.