Preussag, de grootste toerismegroep van Europa, boekte tijdens het eerste kwartaal een verlies dat minder zwaar was dan analisten hadden voorspeld. De Duitse multinational zei in 2002 een operationele winst te kunnen halen die op hetzelfde niveau ligt als vorig jaar.

Het operationele verlies tijdens het eerste kwartaal bedroeg 29 miljoen euro, tegenover 25 miljoen euro winst vorig jaar. Een aanzienlijke put van 168 miljoen euro in de toerisme-afdeling werd grotendeels gedicht door een surplus van 139 miljoen euro uit diverse activiteiten, waaronder de verkoop van een belang in het Deminex olie- en energieconsortium.

De omzet daalde met 14 procent tot 4 miljard euro. In de toerismedivisie kwam de omzet uit op 2,1 miljard euro, 10,7 procent onder het niveau van een jaar eerder.

Preussag meldde in een commentaar dat het zomerseizoen verbetering toonde tegenover het moeilijke winterseizoen dat getroffen was door de naweeën van de aanslagen van 11 september. ,,De zomer van 2002 doet het beter dan de voorbije winter'', zei gedelegeerd bestuurder Michael Frenzel.

Vorige week al maakte Preussag bekend dat de activiteiten beterschap toonden. De boekingen lagen in mei 7,9 procent lager dan vorig jaar. In april bedroeg die achterstand nog 8,5 procent.

Ook de resultaten in de logistieke en energie-afdeling van de groep -- de historische kernactivteit die Frenzel stelselmatig afbouwt ten voordele van de toerisme-activiteiten -- boeren achteruit tegenover vorig jaar. Niettemin was de 59 miljoen euro winst in de energie-divisie een welkome plus voor het algemeen resultaat.

Frenzel had eind april gezegd dat de resultaten van het eerste kwartaal heel wat slechter zouden zijn dan een jaar eerder. Het grote aandeel aan late boekingen maakt het moeilijk om voorspellingen te doen over het hele jaar, zei Preussag, maar kostenbesparingen en de verkoop van verlieslatende industriële activiteiten zullen de ,,mogelijkheid verschaffen'' om het resultaat van vorig jaar te evenaren.

De aandelen van Preussag stonden vorige week onder druk nadat een winstwaarschuwing van de Britse concurrent MyTravel beleggers afschrikte.

Hoewel ook Preussag, dat zijn toerisme-activiteiten bundelt onder de koepel TUI, vatbaar is voor de moeilijkheden van de sector, is het duidelijk beter bezig dan MyTravel. Dat zag het aantal boekingen sinds Pasen teruglopen.

Preussags Britse eenheid, Thomson Travel, heeft juist het omgekeerde vastgesteld, zei Frenzel vorige week.

Dat geldt ook voor de Belgische afdeling, met onder andere Jetair, dat zelfs een lichte vooruitgang tegenover vorig (record)jaar vaststelt, zowel in vlieg- als in autovakanties. De boekingen kwamen ook hier moeilijker en trager op gang dan vorig jaar, maar in maart en april is dat rechtgetrokken.

Het aandeel Preussag kreeg door de meevaller een duwtje in de rug en steeg een procent tot 28,5 euro.

  • Deze rubriek belicht dagelijks een bedrijf dat in het nieuws staat.