BRUSSEL -- Advocaat Wilfried Van Looveren van het middelgroot Brussels-Antwerps advocatenkantoor Buyle, Dieryck Van Looveren stapt met zijn ploeg over naar het Landwell-netwerk van PriceWaterhouseCoopers. Het nieuws wordt eerstdaags aangekondigd. Verwacht wordt dat de overstap mogelijk pas begin volgend jaar een realiteit wordt.

De overstap in Antwerpen van Wilfried Van Looveren, gespecialiseerd in handelsrecht, naar het kantoor Bogaert Vandemeulebroeke Landwell past in de breuklijn ,,traditionele'' advocatuur versus grootschaligheid. Bogaert Vandemeulebroeke Landwell is een onderdeel van het ,,big four''-auditkantoor PriceWaterhouseCoopers.

Het Landwell-netwerk van PwC zegt wereldwijd de nummer drie te zijn met 2.800 advocaten verspreid over 40 landen. De VS en het VK blijven de belangrijkste witte vlekken. In België startte het kantoor in 1997 met 9 advocaten en wist het zich in vijf jaar op te hijsen in de top vijf met 145 advocaten.

Daar komen straks een tiental advocaten bij die zich afscheuren van de Antwerpse divisie van het Brussels-Antwerpse Buyle, Dieryck Van Looveren. Volgens Jean-Pierre Buyle (een bekend bankenadvocaat) past de overstap in een verschil in visie. ,,Wij zijn een humanistisch kantoor gehecht aan onafhankelijkheid en alert voor belangenconflicten. De kantoren die zich verbinden met de auditwereld hebben een concept van rentabiliteit'', zegt Buyle.

Buyle, Dieryck Van Looveren is een middelgroot onafhankelijk Belgisch kantoor. In de top 15 van de advocatuur zijn er dat nog maar een handvol. In de top 10 is er nog maar één onafhankelijk Belgisch kantoor. De overige zijn gelieerd aan de auditwereld of aan Angelsaksische kantoren.

De overstap van Van Looveren (60) is voor Bogaert Vandemeulebroeke tevens een handige manier om het verzet van de Antwerpse balie tegen samenwerking tussen advocatuur en auditkantoren (zogenaamde multidisciplinaire samenwerking) te omzeilen. De ploeg van Van Looveren is al ingeschreven aan de Antwerpse balie. Landwell werkte in Antwerpen in het verleden vaak met advocaten die aan de Brusselse balie ingeschreven zijn. Nog in de advocatuur versterkt het kantoor Willkie Farr & Gallagher zich met François Vincke (ex-TotalFina) en Kristo Katmeridis (ex-Tractebel). Eerder sloot het kantoor Dieux & Vennoten rond vennootschapsspecialist Xavier Dieux (ex-Dieux, Geens) aan bij Willkie Farr.