BRUSSEL -- Vrijdag start de Vlaamse regering de procedure voor de aanwerving van een nieuwe gedelegeerd bestuurder voor de VRT. Bert De Graeve, die dinsdag zijn ontslag aanbood, blijft alvast tot 15 juli aan de slag.

Het directiecomité van de VRT komt vandaag al opnieuw bijeen om werkafspraken te maken voor de eventuele overgangsperiode. In het Vlaams Parlement heeft minister van Media Dirk Van Mechelen op een vraag van Dany Vandenbossche (SP.A) herhaald dat de procedure zal gebruikt worden die in 1996 geleid heeft tot de aanwerving van Bert De Graeve (DS 29/5). Er wordt dus een beroep gedaan op een headhuntersbureau.

Deze procedure wordt positief onthaald door de VRT-top. Zij ziet hierin de wil van de Vlaamse regering om zonder enige politieke inmenging op zoek te gaan naar de beste manager. De Graeve zei in Terzake dat ze zijn opvolger niet te ver moeten zoeken. Wat meteen de speculaties voedde dat de opvolger van De Graeve wel eens bij de VRT zelf zou kunnen gevonden worden.

Daarbij valt vlot de naam van Christina von Wackerbarth, de algemeen directeur televisie. Maar ook die van Hugo De Vreese, de directeur Human Resources en Logistiek, die verantwoordelijk is voor het hele personeelsbeleid, de gebouwen en infrastructuur. Daarvoor leidde hij ook al de ,,interne audit'' bij de VRT. De Vreese is meer de man van de cijfers, Von Wackerbarth de vrouw van de productie.

En voor het geval de politiek dan toch een rol zou kunnen spelen bij de aanwerving van een nieuwe topman voor de VRT: De Vreese ligt goed bij de VLD, de partij van Van Mechelen en minister-president Patrick De Wael.