BRUSSEL -- De productie van goederen en diensten in ons land lag in het eerste kwartaal van 2002 een half procent hoger dan in het laatste kwartaal van vorig jaar, blijkt uit een flash-raming van het Instituut voor de Nationale Rekeningen (INR). Het is de eerste toename na vier kwartalen van achteruitgang of stagnatie.

In vergelijking met het eerste kwartaal van 2001 was er nog wel een achteruitgang van 0,3 procent. Maar de achteruitgang was minder scherp dan in het voorgaande kwartaal toen de daling nog 0,7 procent bedroeg.

Volgens het INR zijn de cijfers het bewijs dat de economische activiteit zich heeft hersteld in de eerste maanden van dit jaar. Ook de conjunctuurbarometer, gebaseerd op enquêtes van ondernemingen, laat sinds begin dit jaar een duidelijke stijging zien. Het consumentenvertrouwen verbetert ook, maar minder sensationeel.

De Belgische economie is over het hele vorige jaar nog met 1 procent gegroeid, een forse terugval tegenover de 4 procent van 2000. Een recessie -- twee opeenvolgende kwartalen met een krimpende economie -- werd op het nippertje vermeden.

Het conjunctuurherstel zal evenwel niet uitbundig zijn, verwachten de meeste conjunctuuranalisten. Ze zien de economische groei in 2002 uitkomen op hetzelfde peil als vorig jaar, dus rond de 1 procent.