© belga
BRUSSEL (belga, eigen berichtgeving) -- De milieuadministratie is gekant tegen een windmolenpark voor de kust van De Haan en Bredene. Er zijn te veel negatieve gevolgen voor het milieu en de visserij. Voor de kust van Knokke mag er wel een windmolenpark komen, zei de administratie eerder. Maar de kustburgemeesters handhaven hun verzet.

De Beheerseenheid van het Mathematisch Model van de Noordzee (BMM) leverde gisteren een negatief advies over het windturbinepark op de Wenduinebank af aan de groene minister Magda Aelvoet.

De windmolens liggen niet alleen te dicht bij enkele vogeltrekroutes, de eerste rij ervan staat ook te dicht bij het strand en verstoort daardoor het uitzicht. De BMM vreest dat de windturbines hoorbaar zijn aan land. Door de nabijheid van de vaarroutes zou er wel eens een schip kunnen tegenvaren. Ook de visserij kan er negatieve gevolgen van ondervinden.

Op grond van die argumenten zal minister Aelvoet naar alle waarschijnlijkheid een negatief advies geven. Dat deelde ze gisteren mee op een vergadering met de kustburgemeesters. De definitieve beslissing hierover valt op 4 augustus.

Het ging over de bouw van vijftig windturbines op de Wenduinebank, tussen zes en elf kilometer voor het strand van De Haan. De initiatiefnemer voor het windmolenpark, C-power, kan zijn aanvraag nog aanpassen maar de milieuadministratie verwacht niet dat dit de bezwaren kan wegnemen.

Eerder gaf de BMM wel een positief advies voor een project van Seanergy op de Vlakte van De Raan voor Knokke-Heist. Aelvoet kondigde aan dat zij over dit dossier vermoedelijk op 25 juni een positieve beslissing neemt.

Dat betekent dat de tijdelijke vereniging Electrabel/Jan De Nul groen licht krijgt voor de bouw van een park van vijftig windturbines met een capaciteit van honderd megawatt.

Dat park zal op twaalf kilometer afstand van de Belgische Kust worden aangelegd.

Burgemeester Ivan Catrysse van De Haan is opgetogen over het jongste advies van de milieuadministratie. Maar hij kraait geen victorie: uit solidariteit met zijn collega's-kustburgemeesters zet hij zijn verzet tegen het windturbineproject voor De Haan voort bij de Raad van State. ,,Van alle kustgemeenten hebben wij steun gekregen en het is normaal dat wij nu ook hen verder steunen. Het uitgangspunt moet zijn dat er zo weinig mogelijk schade wordt aangebracht aan het milieu, de visserij en het toerisme.''

Ook Knokke-Heist zet zijn geding bij de Raad van State voort.

Voorts is er nog een plan om een windturbinepark te bouwen 27 kilometer buiten de Kust. Dat draagt de goedkeuring weg van onder meer minister Johan Vande Lanotte (SP.A) omdat het geen visuele hinder zou veroorzaken en ook minder problemen voor de kustvisserij met zich brengt.

Deskundigen trekken de rendabiliteit ervan in twijfel door de grote afstand die moet worden overbrugd om de energie aan land te brengen.