De beursgang van China Unicom, de tweede grootste telecomoperator van China, moet dé introductie van het jaar worden. Dat is mee te danken aan de nakende toetreding van China tot de Wereldhandelsorganisatie. Het bedrijf hoopt met de beursgang zo'n 230 miljard frank op te halen. Het aandeel zal worden genoteerd op de beurzen van Hongkong en New York.

Unicom maakte bekend dat het 2,4 miljard nieuwe aandelen zal uitgeven die tussen 11,5 en 14,5 Hongkong-dollar moeten kosten. Als alle aandelen aan de man worden gebracht, betekent de beursgang van China Unicom de grootste introductie in Azië, Japan niet meegerekend. De operatie is groter dan de beursintroductie van China Telecom in 1997, maar wel nog een maatje kleiner dan de beursgang van van het Japanse NTT Docomo in 1998. Die operatie was goed voor bijna 800 miljard frank.

Unicom presenteert zichzelf als een volledig geïntegreerde telecomgroep. Het biedt zowel mobiele als vaste telefonie aan en het heeft heel wat activiteiten op het Internet.

De opbrengt van de kapitaaloperatie zal worden gebruikt voor een uitbreiding van de mobiele telefonie en het vergroten van het optisch vezelnetwerk. China Unicom heeft een investeringsplan van 520 miljard frank voor de komende twee jaren.

Unicom zegt in 2000 een verlies te maken van 678 miljoen yuan of 3,5 miljard frank, tegenover een nettowinst van vier miljard frank in 1999.

  • Deze rubriek belicht dagelijks een bedrijf dat in het nieuws staat.
  • U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

    Lees gratis ›

    Geen betaalgegevens nodig