De Europese beurzen klommen tijdens een slappe handelsdag allemaal hoger. Technologie en telecom vielen op in de slaapverwekkende vertoning en profiteerden van de Memorial Holiday en Spring Bank Holiday die de beurzen in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië dichthielden.

Handelaars vonden dat de dag alleen opviel door het gebrek aan actie. Het is een vreemde week, met Londen en New York die gisteren dicht bleven en de Europese beurzen die later op de week sluiten.

De Europese beleggers gingen op zoek naar aandelen die de voorbije weken sterk gedaald waren, als Alcatel, Telecom Italia en Nokia.

In Brussel stegen de aandelen voor de vijfde dag op zes. De Bel-20 ging er nu al op vooruit tijdens 11 van de 13 laatste handelsdagen. De index sloot 0,66 procent of 18,85 punten hoger op 2.860,72 en hinkte daarmee achterop tegenover de andere Europese beurzen. Het bekende gebrek aan technologieaandelen deed zich voelen nu die sector het weer beter deed. Real Software won 2,89 procent tot 69,45 euro. Zwaargewicht Fortis klom 1,19 procent tot 28,84 euro na hogere winstverwachtingen voor 2000.

De grootste bewegingen vonden plaats buiten de Bel-20. Mobilofoonoperator Mobistar dikte aan met 6,69 procent tot 36,70 euro na berichten dat moederbedrijf France Télécom plannen heeft om sectorgenoot Orange te kopen. De Gimv klom 2,08 procent tot 73,50 euro. In de late namiddag maakte de holding bekend dat ze een forse meerwaarde zou kunnen boeken van 10,5 miljard frank bij de verkoop van Telenet. Ook CFE klokte af met een mooie winst, plus 4,19 procent tot 198.8 euro. Wereldhave Belgium liet 6,02 procent liggen.

Op Easdaq viel Bricsnet op met een stijging van 11 procent tot 18 euro. De producent van architectuursoftware maakte bekend dat New England Aquarium uit Boston zijn software gaat gebruiken.

De Japanse aandelen in Tokyo veerden op van hun laagste koers in een jaar. Heel wat investeerders waagden zich aan technologieaandelen die de voorbije dagen waren gekelderd, nu ze zeker waren dat Nasdaq later op de dag geen roet in het eten zou gooien. Mobilofoongigant NTT DoCoMo moest wel 4,34 procent laten liggen.

De Dax in Frankfort klom ruim een procent tijdens de rustige dag zonder noemenswaardige trend. ,,We zitten hier vandaag gewoon wat naar de schermen te staren'', liet een trader zich ontvallen.

Ook de Fransen voelden zich bevrijd nu ze zich een dag geen zorgen moesten maken om de Nasdaq later op de dag. In Parijs won de CAC-40 1,24 procent na aankopen van TMT-aandelen. De meeste aandacht ging naar France Télécom. Het aandeel schoot omhoog na het nieuws over de mogelijke overname van Orange, maar sloot uiteindelijk slechts 1,83 procent hoger op 144,4 euro. Sommige analisten vinden het prijskaartje iets te hoog.

Alcatel won 4,5 procent dankzij koopjesjagers. Netwerkleverancier Equant klom 5,47 pocent en herstelt van een serieuze inzinking eerder deze maand.

De AEX-index in Amsterdam deed het 1,52 procent beter en doorbrak daarmee de 650-punten-grens. De magere handel deed analisten echter twijfelen over hoe relevant dat was. Getronics kon 8,2 procent winst optekenen tot 19,73 euro, nog altijd fors onder het hoogtepunt van 30 euro in maart. UPC blijft ook klimmen, gisteren met 6,8 procent tot 26,65 euro, na een diepterecord van 17,80 euro tien dagen geleden. KPN verdapperde met 3,2 procent omdat het nu waarschijnlijk niet op zoek moet naar extra middelen om Orange te kopen. Dat gevoel overwon de strategische tegenslag.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig