De toename van de vraag naar flash memory chips , die hun gegevens vasthouden wanneer de stroom wordt uitgeschakeld, zou een zegen moeten zijn voor de fabrikanten van halfgeleiders over de hele wereld. Maar reken er niet op. Het is een industrie die de kunst beheerst om haar eigen ruiten in te gooien. En dat lijkt ze nu weer te doen.

De fabrikanten van halfgeleiders worden aangespoord door de producenten van mobiele telefoons, die een tekort hebben aan flash memory chips . De halfgeleiderbedrijven kondigen dan massale investeringen aan om de productiecapaciteit te verhogen. De nieuwe installaties zullen alle op hetzelfde moment operationeel worden, over ongeveer 18 maanden.

Niemand ontkent dat flash memory chips heel belangrijk zijn voor de industrie. De verkoop zou dit jaar oplopen tot 12 miljard dollar. Vorig jaar was dat nog 4,5 miljard dollar. De vraag stijgt aan een fenomenaal tempo dankzij de stijgende verkoop van mobiele telefoons en andere apparaten. De meeste analisten verwachten voor 2004 een verkoop van ruwweg 1 miljard mobiele telefoons.

Naargelang die apparaten meer gesofisticeerd worden, zullen ze ook een grotere geheugencapaciteit per toestel vereisen. Dit is een uitzonderlijke groei, maar hetzelfde gebeurde met de pc.

Het gevaar schuilt aan de aanbodzijde: een sprong van een tekort naar een overschot. Gezien de technische complexiteit is het niet gemakkelijk voor nieuwkomers om dergelijke chips te gaan produceren. Het capaciteitsprobleem ligt bij de gevestigde producenten zoals Intel, Fujitsu, AMD en ST Micro-electronics.

Een ruwe schatting geeft aan dat de huidige golf van investeringen tegen begin 2002 zal leiden tot een overschot in de productie van flash memory chips. Een daling van de prijs zou dan dramatisch kunnen zijn. Flash chips zijn bijna een basisproduct geworden.

© The Financial Times

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig