MÜNCHEN (dpa) -- De wereldeconomie zal ook het volgend semester krachtig blijven groeien, blijkt uit een rondvraag van het Instituut voor Economisch Onderzoek (Ifo) in München bij meer dan 650 economisten uit 80 landen. De toestand ziet er nog beter uit dan bij het begin van 2000.

De verwachtingen inzake economische ontwikkeling voor de komende maanden zijn positief, al wordt de toestand wat voorzichtiger bekeken. Het risico voor prijsstijgingen wordt wat hoger ingeschat en ook de verwachtingen inzake rentestijgingen zijn licht toegenomen.

In Noord-Amerika zijn er vooralsnog geen tekenen van een afzwakkende economische conjunctuur, blijkt uit de peilingen. De kansen voor West-Europa om aan te haken aan de groei en de productiviteitsstijgingen van de VS zijn verder verbeterd. ,,De zwakke euro en een expansief begrotingsbeleid in enkele Europese landen moeten normaal de groei in de euro-regio doen aanhouden'', wordt gesteld. Volgens de ondervraagde deskundigen blijft de euro kwetsbaar tegenover de dollar zolang de Amerikaanse economie duidelijk die van Europa blijft overheersen.

In Duitsland ziet de economische toestand er sinds lang niet zo goed uit. De motor van de groei blijft zoals voorheen de uitvoer en die zal tevens zorgen voor het aanstuwen van de binnenlandse vraag. Deze laatste zal bovendien nog groeien door de resultaten van de belastinghervorming. Het economisch-politieke probleem in Duitsland blijft wel de hoge werkloosheid. De ondervraagden verwachten wel een matige stijging van de inflatie in West-Europa, de VS, Centraal- en Oost-Europa en Azië. De conjunctuuranalisten gaan ervan uit dat de centrale banken de monetaire teugels weer wat zullen aanhalen. Ze houden rekening met renteverhogingen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig