BRUSSEL -- De 1,9 miljoen gezinnen die aardgas gebruiken, moeten daarvoor aanzienlijk meer gaan betalen. Een voorzichtige prognose spreekt van een stijging met 20 procent, maar dat kan aan het einde van de rit meer of minder bedragen, afhankelijk van de olieprijzen, de dollarkoers en het feit of het een warme of koude winter wordt.

Wie dezer dagen de twaalfmaandelijkse afrekening van zijn gas- en elektriciteitsrekening ontvangt van Electrabel, zal daarop kunnen lezen dat de volgende tussentijdse rekeningen voor aardgas gaan stijgen. ,,De volgende tussentijdse factuur zal inderdaad hoger liggen. Hoeveel weten we nog niet. Maar we hebben wel al berekend dat de gasfactuur op jaarbasis twintig procent duurder zal zijn. Een precieze berekening wordt pas aan het einde van de volgende twaalf maanden gemaakt'', verklaart de woordvoersters van Distrigas, Griet Heyvaert. ,,De toekomstige evolutie van de aardgasprijs is moeilijk te voorspellen. De prijzen zijn al aan het stijgen sinds september 1999. We verwachten nog een verdere stijging tot de tweede helft van dit jaar. En dan is het nog afwachten wat de dollar doet en hoe warm of hoe koud het wordt.'' De stijging van de aardgasprijzen heeft alles te maken met de duurdere olieprijzen. De prijzen van de twee energiebronnen zijn aan elkaar gekoppeld. De aardgasprijs volgt met vijf tot zes maanden vertraging die van ruwe olie'', zegt Griet Heyvaert.

Volgens haar valt de stijging nog mee omdat de productprijs maar voor een derde meetelt in het tarief dat de eindverbruiker wordt aangerekend. De rest bestaat uit vaste kosten zoals taksen, accijnzen, stockage en vervoerskosten. En die worden niet beïnvloed door de stijgende prijzen op de internationale markt.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig