• Oktober 1994: politiek project. De Vlaamse regering onder minister-president Luc Van den Brande heeft een plan om een tweede telecommunicatienetwerk uit te bouwen, naast dat van Belgacom. De bestaande televisiekabel moet de basis vormen van dat netwerk. Telenet wordt opgericht, het rapport ,,Nieuwe diensten op kabel en/of telefoonlijnen'' vormt de basis.
 • Het IWT (Vlaams Instituut voor de bevordering van het Wetenschappelijk-technologisch onderzoek in de Industrie) zet het actieprogramma Informatie Technologie op en richt het Medialab op.

 • Maart 1995: instap US West. De Amerikaanse telecomoperator US West wordt de internationale partner en aandeelhouder van Telenet. US West, dat in december 1997 zijn naam zal veranderen in MediaOne, maakt samen met de kabelmaatschappijen en de Gimv een haalbaarheidsstudie.
 • 23 januari 1996: oprichting. Op 23 januari ondertekenen de partners van het studieconsortium het principeakkoord over de ondernemingsstructuur en het bedrijfsplan. De Vlaamse krantenuitgeverijen onderzoeken of ze een participatie zullen nemen in Telenet, maar dat gaat uiteindelijk niet door.
 • September 1996: Telenet Holding nv. Alle aandeelhouders ondertekenen op maandag 23 september 1996 formeel de overeenkomst. Telenet Holding overkoepelt Telenet operaties en Telenet Vlaanderen nv. Aandeelhouders van Telenet Holding zijn MediaOne (25 %), een financieel consortium (KBC, Gevaert, Sofinim, Parnib, Finstrad, Lessius, Ibel) (20 %), de Gimv (20 %) en de intercommunales (35 %).
 • November 1996: eerste bestellingen. De raad van bestuur van Telenet beslist op 18 november 1996 over de eerste grote aanbestedingen voor de infrastructuur, voor 6,3 miljard frank. De bestellingen zijn onder meer voor Telindus Nortel, Alcatel, Siemens Atea, Motorola en M-Tec.
 • 6 december 1996: start grondwerken. De grondwerken voor het gebouw in Hoboken waar de eerste Telenet-telefooncentrale zal komen, starten. Telenet gaat in heel Vlaanderen de bestaande televisiekabel ombouwen tot telecomkabelnetwerk.
 • Maart 1997: vergunning voor telefonie. Van het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT) krijgt Telenet een vergunning voor de uitbating van zijn netwerk in Vlaanderen en het aanbieden van telecomdiensten. De consumentenmarkt wordt pas vrij op 1 januari 1998.
 • 1 januari 1998: eigenlijke start. Belgacom en Telenet hebben net een interconnectie-akkord getekend. Een belangrijk akkoord: het betekent dat iedereen met elkaar zal kunnen bellen, ongeacht bij welke operator men een lijn heeft. Op 1 januari gaat het bedrijf commercieel van start in Hoboken.
 • Augustus 1999: MediaOne wil eruit. Telenet start de selectie van een nieuwe strategische partner die MediaOne International zal vervangen. Aandeelhouder MediaOne vertrekt nadat het nieuwe moederbedrijf AT&T zijn kabelactiviteiten in Europa wil afstoten.
 • Het belang van 25 % wordt proportioneel verdeeld onder de kabelbedrijven, Gimv en het financieel consortium. De zakenbank Dresdner Kleinwort Benson moet een nieuwe aandeelhouder zoeken.

 • Januari 2000: Waslijst kandidaten. Een heel aantal bedrijven toont interesse voor Telenet, waaronder BT, het Nederlandse Essent en UPC en het Britse NTL. Maar de interesse blijkt verder te gaan dan een 25 %-participatie in Telenet. Er worden biedingen uitgebracht op heel Telenet en op de kabelinfrastructuur zelf, in handen van de intercommunales.
 • April 2000: Callahan. Een nieuwe kaper op de kust duikt op. Het Amerikaanse Callahan, bevolkt met vroegere US West-mensen, stelt zich kandidaat voor het bedrijf. UPC en NTL doen een gemeenschappelijk bod op Telenet.
 • U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

  Lees gratis ›

  Geen betaalgegevens nodig