BRUSSEL -- Pandora, de internetafdeling van kabelmaatschappij Telenet, lanceert deze zomer een nieuw product dat tegemoetkomt aan de wensen van de ,,heavy users''. Bijna drie maanden geleden beperkte Pandora de upstreamsnelheid (de snelheid waarmee je data kan verzenden) tot 128 kbps (kilobits per seconde); dat leidde tot een golf van verontwaardigde reacties bij klanten. Voor een meerprijs zal de snelheid opnieuw worden verhoogd.

Op 13 maart besliste Telenet de upstreamsnelheid te limiteren tot 128 kbps. Zonder voorafgaande waarschuwing, en dat stak. Een petitie waarin de praktijk werd aangeklaagd werd door 4.353 Pandora-klanten (ongeveer 10 procent van het totale aantal) ondertekend en vorige vrijdag aan Telenet overhandigd.

Fons Van Dijck, woordvoerder van Telenet, is er nog steeds van overtuigd dat toen juist werd gehandeld: ,,We moesten de maatregel bijzonder snel nemen omdat het hele netwerk overbelast dreigde te raken. We hadden er meer communicatie willen rond voeren, maar daar was jammer genoeg geen tijd voor.''

,,We willen de petitie evenwel niet negeren. Volgende maand stellen we een pakket voor om aan de wensen van de heavy users tegemoet te komen. De upstreamsnelheid (256 kbps wordt gezegd, nvdr) zal dan, voor zij die dat wensen, opnieuw worden opgevoerd. Tegen een meerprijs, maar dat bedrag ligt nog niet vast.''

Overigens wordt er ook gepraat over een systeem waarbij klanten die hun limiet overschrijden, tegen betaling kunnen voortsurfen. Momenteel dreigt dit soort klanten uitgesloten te worden.

Telenet wil ten slotte de bandbreedte van het binnenlandse ruggengraatnetwerk uitbreiden van 155 Mbit naar 2,4 Mbit. Daardoor kan Telenet voor meer klanten snelle verbindingen garanderen. Eén op twee nieuwe klanten bij Telenet neemt vandaag ook een abonnement op Pandora.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig