BRUSSEL -- Telenet komt, als het princiepsakkoord met Callahan rond raakt, dan wel in buitenlandse handen, maar wordt geen filiaal zonder zeggenschap. Dat zegt Jay Dehejio, de vice-president van Callahan. De Amerikaanse groep belooft Telenet autonomie en de nodige financiële injecties om een digitaal platform uit te bouwen, ook buiten Vlaanderen.

Helemaal rond is de deal voor de overname van Telenet en een deel van de kabel in Vlaanderen nog niet, maar alle basisafspraken zijn gemaakt. De verwachting is dat de verkoop van de 55 procent aandelen in Telenet tegen het einde van de zomer 2000 rond zal zijn. Een transactieprijs werd niet bekendgemaakt, omdat Callahan nog in een overname-afronding in Duitsland zit en niets over andere deals kan loslaten gedurende een bepaalde periode. Volgens bronnen dichtbij het dossier zou de transactieprijs 70 miljard frank bedragen. Daarnaast is er de mogelijkheid tot verkoop van 55 procent van de kabelactiva van de gemengde kabelintercommunales tegen het eerste kwartaal van 2001.

Alle vertegenwoordigers van de verkopende aandeelhouders (Gimv, het financieel consortium met onder meer Ackermans & van Haaren, KBC, de intercommunales) spanden zich gisteren tot het uiterste in om te beklemtonen dat Telenet daarmee evenwel geen filiaal zonder autonomie van een buitenlandse groep zal worden. Want dat de creatie van een ,,digitaal platform'' met de verdeling van het televisiesignaal en een aanbod van multimediadiensten in buitenlandse handen komt, zal ongetwijfeld nog een debat losweken.

,,Anders dan bij UPC en NTL is het de strategie van Callahan om het lokale management zijn bedrijven te laten runnen'', zegt Telenet-voorzitter Gerard Van Acker. UPC en NTL zijn de kabelbedrijven die eveneens een gemeenschappelijk bod hadden uitgebracht op Telenet. ,,Callahan wil Telenet zelfs uitbouwen tot kenniscentrum, van waaruit ook aan een expansie naar de buurlanden zal worden gewerkt.''

De Gimv, het financieel consortium en de intercommunales blijven voorlopig wel minderheidsaandeelhouder. ,,Om erop toe te zien dat de voorwaarden die we aan de verkoop verbonden hebben, zoals de upgrade van het netwerk of een levering van een basispakket tv-programma's, worden nageleefd'', zegt Alfred Vansina, voorzitter van Intermixt, de koepel van gemengde intercommunales. Zowel Frank Donck, vertegenwoordiger van het financieel consortium, als Alex Brabers van de Gimv zegden dat voor beide partijen een volledige exit ,,op termijn'' er wellicht zal komen.

,,Dat kan bij een eventuele beursgang van Telenet, of op een andere manier. De Gimv is er in elk geval van overtuigd dat ze uit het resterende aandelenpakket van 12 procent nog een flinke meerwaarde kan halen'', aldus Brabers. De verkoop van het 14,6 procent-aandeel zal de Gimv, als de exclusieve gesprekken met Callahan ook tot een goed einde worden gebracht, naar eigen zeggen 10,5 miljard frank meerwaarde opleveren.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig