Telenet voorzitter Gerard Van Ackere schudt de hand van Jay Dediha, vertegenwoordiger van Callahan
©belga

BRUSSEL -- Minstens 70 procent van de Vlaamse kabelabonnees zal vanaf volgend jaar zijn televisiesignaal door Telenet toegestuurd krijgen. Telenet start volgend jaar ook met digitale televisie, maakte het bedrijf bekend. Het ambitieuze project komt er op het moment dat Telenet wordt overgenomen door de Amerikaanse telecomoperator Callahan. Daarover werd gisteren een princiepsakkoord gesloten, dat nu in fasen wordt uitgewerkt.

Het Vlaamse medialandschap ondergaat volgens dat princiepsakkoord een metamorfose. Telenet zal zich niet langer beperken tot telefonie en Internet over de kabel, maar ook onder eigen merknaam teledistributie gaan aanbieden vanaf volgend jaar. Daarover is al een akkoord met de gemengde intercommunales, goed voor 70 procent van de Vlaamse abonnees. Met de zuivere intercommunales is er nog geen akkoord, maar zij zijn wel bereid om te onderhandelen om ook hun kabelactiviteiten te integreren in het nieuwe Telenet. Totnogtoe verdelen de intercommunales in Vlaanderen het televisiesignaal over de kabel.

De beslissing om dat aan Telenet over te dragen, komt er samen met de verkoop van 55 procent van de aandelen van Telenet aan de Amerikaanse telecomgroep Callahan Associates. Een overnamebedrag werd niet bekendgemaakt. Daarnaast neemt de groep ook 55 procent van de kabel zelf over van de gemengde intercommunales (van de steden en gemeenten en Electrabel). De zuivere intercommunales, volledig eigendom van de steden en gemeenten, verkopen hun kabelinfrastructuur niet mee.

Het nieuwe Telenet wil bovendien volgend jaar met digitale televisie starten. Dat betekent dat er een tv-aanbod komt met meer zenders dan totnogtoe mogelijk is, video-op-aanvraag, interactieve toepassingen zoals televoting en Internet via de televisie. ,,Met onze nieuwe aandeelhouder zetten we daarmee een zeer belangrijke stap in de richting van een volwaardig digitaal platform voor Vlaanderen'', zegt Telenet-voorzitter Gérard Van Acker.

Met de overname van Telenet komt een voorlopig einde aan een spannende biedingenstrijd. Tot op het laatste moment concurreerde het bod van Callahan met dat van de kabeloperatoren UPC en NTL.

Zowel minister van Media Dirk Van Mechelen (VLD) als Johan Sauwens, voogdijminister van de steden en gemeenten, toonden zich opgetogen over het akkoord. Volgens beide ministers zijn er voldoende garanties dat het zenderaanbod door het straks buitenlandse Telenet niet lukraak kan worden samengesteld. Er wordt een onafhankelijke programmaraad opgericht die zal moeten toezien op de samenstelling van het basispakket van televisieprogramma's. Die zal ook het abonnementsgeld voor (analoge) tv-programma's vastleggen. Steve Stevaert (SP), vice minister-president, is minder tevreden: ,,Onze openbare diensten worden weer een beetje minder Vlaams.''

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig